,

Atatürk'ü okula hapsetmiş siniz!

Bundan tam 32 yıl öncesiydi. Trabzon'un araklı ilçesine bağlı eski adı Dağbaşı yeni adı Çankaya olan beldedeki YBO'nun açılışı yapılacaktı. Dönemin Trabzon valisi Yılmaz Ergun, okuldaki Atatürk Büstü için "Atatürk'ü okula hapsetmiş siniz" diyerek büstü tören alanına getirtti ve protokolde en öne koydu.

Atatürk'ü okula hapsetmiş siniz!

 
 

M. Kemal AYÇİÇEK / Trabzon

Yıl 1984. Yer Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Dağbaşı nahiyesi. Yukarıya alıntıladığım cümle dönemin Trabzon valisi Yılmaz Ergun’a aitti. Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı o zaman ki adı Dağbaşı nahiyesi olan şimdiki Çankaya Beldesi’nde Devlet-Yurttaş işbirliği ile yapımı gerçekleştirilen ilköğretim okulu açılışı ile yine aynı yöredeki Taştepe ilkokulu ile o köyün elektriğe kavuşması için törenler düzenlenmişti. İşte o törenlerin en önemlisi Dağbaşı ilköğretim okulu açılış töreniydi. Dönemin Trabzon’daki en üst düzey bürokratları, öyle kolay kolay bucak ve köylere alışık olunmayan Vali ziyareti, Devlet’in en üst düzey heyetinin o yörede bulunması, vatandaşların da büyük ilgisini çekmişti. Zaten amaçlanan da vatandaşın Devlet ile kucaklaşmasıydı!

Çankaya YBO'da Atatürk büstü
Protokol de kimler vardı. Hatırlayabildiğim kadarıyla zamanın Milli Eğitim Müdürü olan Bener Cordan, Jandarma Alay komutanı (adını hatırlayamadım) il sağlık müdürü Mehmet usta, Araklı kaymakamı Tayyar şaşmaz, Araklı Belediye Başkanı Yılmaz Çebi, ilçe milli Eğitim Müdürü Ahmet islam , Anap ilçe başkanı İbrahim Çebi ve diğer görevliler. Uzunca bir Konvoy ile yola koyulduk. Dağbaşı, ne de olsa tarihi bir gün yaşıyordu. O dönemler de lüks sayılabilecek bir okula kavuşuluyordu. Bu yüzden de hazırlıklar en üst düzeydeydi. Bir şenlik de denebilecek bir heyecan vardı yöre sakinlerin de tabi ki de okul idarecilerinin elleri ayakları titriyordu. Koskoca Devlet, onlar için oradaydı. Bu büyük bir gururdu onlar için ve mahcup olmamak için de tüm çevre köy muhtarları da elbirliği yapmış, en ufak bir eksiklik bırakmamak için yoğun çaba harcamışlardı.

Yapılacak tören öncesi Trabzon Valisi Yılmaz Ergun ve beraberindeki heyet, Trabzon’a 59, Araklı’ya da 29 Kilometre uzaklıkta olan ama eski yol şartları düşünüldüğün de yorucu geçen yolculuk nedeniyle dinlenmek üzere okula girildi. Dağbaşı İlköğretim Okulu girişin de hassasiyetle düzenlenmiş bir köşe de Atatürk büstü, zincirlerle çevrilmişti. Araklı’ya yeni gelmiş kaymakam Tayyar Şaşmaz, Vali Ergun’a bilgi veriyor, yapılan çalışmaları aktarıyordu. Vali Ergun, Atatürk büstü önün de durdu, kısa bir süre sessiz kaldı ardından sesini de yükselterek oradaki görevlilere dönerek sert ifadelerle başladı fırça atmaya, “Atatürk’ü okula hapsetmişsiniz! Kim yaptı bunu, bu köşeyi hazırlama fikri kimin? Neden Okul bahçesine değil de okul içerisindeki bir köşeye sıkıştırmışsınız Atatürk’ü, bu ne demek? Bu ne rezalet böyle?”Büst,bir yönetici tarafından alana getiriliyor
Ne diyeceğini hatta ne yapacağını şaşırmış Kaymakam Şaşmaz, çok büyük bir mahcubiyetle boynunu büküyor, sesini çıkaramıyor. Okul yöneticileri şok geçiriyorlar. Nasıl şok olmasınlar, koskoca vali bağırıyor, oysa onlar sırf böylesi bir büst için teşekkür hayal ederken karşılaştıkları durumu tahayyül bile edemezlerdi. Zira vali beraberindeki heyet üyelerinin de sesi soluğu kesiliyor. Meslekte yeniyim ama içimden o anda “Valiler, o ilin en yüksek memuru, yani Devlet’in sahibi. İstediği fırçayı atma hakkı vardır, onun için Vali Ergun’da açtı ağzını yumdu gözünü” diye düşünüyorum.

Müdür odasına çıkıp çay içiyoruz ama hala aynı konu devam ediyor. Vali Yılmaz Ergun, burada da devam ediyor sitemlerine ama tabi aşağıdaki kadar yüksek sesle değil. Yorgunluk çaylarının ardından tekrar o Atatürk büstü önünden geçerken Vali Ergun, tekrar sesini yükseltiyor, “Kaldırın büstü, getirin tören alanına” diyor. Hızla yürürken Atatürk büstü de okul müdürü tarafından tören alanına getiriliyor, tam bu sıra da vali Yılmaz Ergun, müdürün elinden Atatürk Büstünü alıyor ve nereye konması gerektiği gösterip, o sehpaya kadar büstü taşıyor.Büst, protokol koltuklarının en önündeki sehpanın üzerinde yerini alıyor. Türk bayrağını da Milli Eğitim Müdür Bener Cordan getiriyor. Protokol için sıralanmış sandalyelerin önündeki sehpanın üzerine konuluyor Atatürk Büstü ve Dağbaşı İlköğretim okulu açılışı öncesi saygı duruşu ve istiklal marşı ile konuşmalar başlıyor.

Vali yılmaz ergun,büstü kendisi alıp sehpanın üzerine koyuyor
Milli Eğitim Müdür Bener Cordan, Araklı kaymakamı Tayyar Şaşmaz, Araklı Belediye Başkanı Yılmaz Çebi’nin ardından da Trabzon Valisi Yılmaz Ergun çıkıyor kürsüye, törene katılan vatandaşlar yapılan konuşmaları alkışlıyor ve kendi aralarında uğultulu konuşmalar yapıyorlardı. Vali Ergun’un kürsüye çıkmasıyla alana sessizlik hakim oluyor. Vali Yılmaz Ergun, daha aydınlık yaşamın yolunun okullardan geçtiğini ve Atatürk ‘ün devrim ve ilkelerine bağlı gençler yetiştirdiğimiz takdirde kalkınmamızın daha da çabuklaşacağını söylüyor. Atatürk Büstünün hemen önünde Araklı Kaymakamı Tayyar Şaşmaz ile yan yana oturan Trabzon sağlık il müdür Mehmet Usta’nın elleri dizlerindeki titrek hali, Vali Ergun’un konuşmasının nasıl bir etki yaptığını fazlasıyla ortaya koyuyor. 

Tam 32 yıl önce yaşanmış bir öyküydü bu, film negatiflerini tarayınca ortaya çıktı fotoğraflar. Tabi o günden bugüne değirmenin altından çok sular geçti, yıllar oradaki insanların bir kısmını aramızdan aldı götürdü. O gün orada olup, şimdi hayatta olmayanlara Allah’dan rahmet, yaşamda olanlara da sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Zaman akıp gidiyor, yorulmadan! Sağlık müdürü Mehmet usta, elleri dizlerin de yaşanan süreci özetliyor

O zaman ki Dağbaşı ilköğretim okulu şimdi ise Çankaya Yatılı Bölge Okulu (YBO) web sitesinde şu ifadeler yer alıyor;

“Beldemizde 1984 tarihine kadar eğitim öğretim ilkokul ve ortaokul olarak ayrı ayrı binalarda bağımsız olarak yürütülürken 1984 yılında mevcut binamızın tamamlanmasıyla birlikte eğitim öğretim ilkokul ve ortaokul birleştirilerek aynı binada 5+3 şeklinde yürütülmüş olup   1998-1999 eğitim öğretim yılından itibaren de 4306 sayılı yasa ile kesintisiz 8 yıllık eğitim öğretime devam edilmektedir.
Okul binası yanında yapılan pansiyon binası 1995 yılında tamamlanmış olup  02 Aralık 1998 tarihinde 30 yatılı öğrenci ile hizmete açılmıştır. Bu yıl itibarı ile pansiyon kapasitemiz 144 olup 123 öğrenci yatılı olarak eğitimlerini sürdürmektedirler.
Okulumuz aynı zamanda taşıma merkezi okul statüsünde olup 10 köyden 15 araç ile 180 öğrencide taşımalı eğitim kapsamında eğitimlerine devam etmektedir. Okulumuz Okul ve  Pansiyon binası olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır”

Not: Konu ile ilgili diğer fotoğraflara ilgili galeriden bakabilirsiniz

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2020, 01:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER