,

Karadeniz de petrol aramalar bitti

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz de artık petrol arama çalışmalarının bittiğini ve artık Sinop'taki sondaj çalışmalarının ardından önce Zonguldak, sonra da Trabzon olmak üzere 3 yıl boyunca Karadeniz de sondajlar yapılacağını açıkladı.

Karadeniz de petrol aramalar bitti

Karadeniz de petrol aramalar bitti, sondajlara başlandı

 

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz de artık petrol arama çalışmalarının bittiğini ve artık Sinop’taki sondaj çalışmalarının ardından önce Zonguldak, sonra da Trabzon olmak üzere 3 yıl boyunca Karadeniz de sondajlar yapılacağını açıkladı.

TPAO Genel Müdürü Uysal, Yaklaşık her 6 ayda bir sondaj yaparak Karadeniz'de petrol veya doğal gaz olduğunu düşündükleri yerleri deleceklerini belirterek, AA muhabirine ''İlk ispat Leiv Eiriksson ile delinen sondaj sonunda Temmuz'da olacak. Sondajların hepsi boş çıkarsa (Verileri yanlış yorumlamışız, böyle bir potansiyel yok) diyeceğiz, veya (Burada petrol veya doğal gaz bulgusu var) diyebileceğiz'' şeklinde konuştu. 

     Haberx.com’da yer alan haberde Dünyanın en büyük petrol arama platformlarından biri olan Leiv Eiriksson'un Karadeniz'de derin deniz sondajları yaptığını anlatan Uysal, platformun şu anda Sinop'ta bulunduğunu, buradaki sondajlarını tamamladıktan sonra, önce Zonguldak, ardından da Trabzon'a gideceğini ve 3 yıl boyunca Karadeniz'de sondajlar yapacağını kaydetti. 

     Karadeniz'de ümitli oldukları yerlerde petrol veya doğal gaz bulunabilirse Türkiye'nin 40 yıllık enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını ifade eden TPAO Genel Müdürü, ''Karadeniz'de 10 milyar varil üretilebilir petrol, 3 trilyon metreküp de üretilebilir doğal gaz olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu. 

     

     -KARADENİZ'DE 4 MİLYAR DOLAR HARCANDI- 

     

     Söz konusu potansiyelin ortaya çıkartılabilmesi için Karadeniz'de bugüne kadar 4 milyar dolarlık arama harcaması yapıldığını anlatan Uysal, şöyle konuştu: 

     ''1970'li yıllardan bugüne kadar sismikler yapıldı, kuyular kazıldı. O yıllardan bugüne kadar yapılanları topladığınız zaman 4 milyar dolarlık yatırım söz konusu. Şimdi artık Karadeniz'de arama yatırımları bitti, sondaj yatırımları başladı. Sondajların her birisi yaklaşık 250 milyon dolara mal olacak. 10 tane sondaj yapsanız 2,5 milyar dolar eder. Bu da harcamaların küçük bir kısmı. Esas harcama üretime başladığımız zaman olacak. O zaman her bir sahada üretim için 8-10 milyar dolar yatırım gerekecek. Bunların hepsini düşündüğünüz zaman Karadeniz'de 50-60 milyar dolardan fazla yatırım söz konusu olacak. Ama bizim yıllık enerji faturamızın ortalama 30 milyar dolar olduğunu düşünürsek, 2 yılda yatırım parası çıkmış olacak.''

 

Haberle ilgili bugüne değin gelişen olaylarla ilgili haber detayları  ise;

 

Karadeniz'de Türkiye'ye 40 yıl yetecek petrol var 

 

Türkiye'nin 2023 yılına kadar ham petrole 600 milyar dolar ödeyeceğini dile getiren Mehmet Uysal, Karadeniz'deki yeraltı zenginliklerinin kendilerini umutlandırdığını söyledi. Karadeniz'in potansiyelinin Hazar deniziyle karşılaştırılabilecek büyüklükte olduğunu belirten Genel Müdür, "Karadeniz'deki potansiyelin büyük olduğunu görebiliriz. Türkiye'nin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak petrol var. 10 milyar varillik petrol Karadeniz'de bulunuyor. 1,5 milyon metreküp de doğalgaz rezervi bulunduğunu düşünüyoruz. Amerikan Exon Mobil, Brezilyalı Petrobrass firmaları aramalar için geldi." dedi. 

TPAO' çalışmalarıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Müdür Uysal, Akdeniz ve Ege denizlerinde de arama çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Yurtiçi ve yurtdışındaki arama çalışmalarını anlatan Uysal, geçen yıl 500 milyon metreküp doğalgaz üretimi olduğunu bunun çoğunluğunun Batı Karadeniz'den yapıldığını dile getirdi. Bu yıl içinde çalışmaların hızlandırılacağını kaydeden Uysal, Akçokaca'da üretim yapacak 4. platformun Romanya'da üretildiğine dikkat çekti. 

Kazakistan ve Azerbaycan'da Türkiye'nin 2 yıl yetecek kadar petrol rezervinin bulunduğunu aktaran Uysal, 2009-2011 arasında Kazakistan'da 5 kuyu açılacağını dile getirdi. 270 milyon dolar para yatırdıklarını, bu parayı çıkarttıklarını aktaran Uysal, bu bölgede hala en az 100 milyon dolarlık rezerv bulunduğunu ifade etti. Libya'da çalışmaların sürdüğünü söyleyen Uysal, 5 kuyu açılacağını Fizan'da Türk mühendislerin sismik çalışmaları yürüttüğünü vurgu yaptı. Azerbaycan ve Kazakistan'da günlük 35 milyon varil günlük rezerv bulunduğunu söyleyen Uysal, Irak'taki TPAO'nun yer altı petrolleri çalışması hakkında bilgi verdi. Uysal, çalışmalarda etnik coğrafyaya dikkat etmek gerektiğini belirtti. Konsorsiyumlar yoluyla teklifler vereceklerini, ortaklık çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. İran ile ilgili Güney Pars'da çalışmaların sürdüğünü burada yapılacak toplam yatırımın 5,5 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Genel Müdür, 16 milyar metreküplük gaz üretileceğini dile getirdi. 

2023 YILINDA TÜRKİYE PETROL VE DOĞALGAZ İTHAL ETMEYECEK 

TPAO'nun satış gelirlerinin 500 milyon dolardan 2.2 milyar dolara çıktığını kaydeden Uysal, 2002'den 2008'e yatırım gelirlerindeki değişikliği yatırım gelirleri 228 milyon dolardan 688 milyon dolara çıktı sözleriyle anlattı. Petrol üretiminin 50 binden 70 bin varile çıktığını kaydeden Uysal, konuşmasını enerji açısından ümitli sözlerle bitirdi: "2023 yılından itibaren Türkiye petrol ve doğalgaz ithal etmeyen ülke olacaktır. Etkin bir petrol şirketine ihtiyacımız var. Enerji bağımsızlığı hedefine 2023 yılında ulaşmak mümkün." 

Uysal TPAO'nun çalışmalarını özetledi: 

Denizlerimizde çok geniş petrol ve doğalgaz rezervi saptandı 

Çıkartılması için yoğun çalışma yapıyoruz 

Yurtdışında Irak petrol ve doğalgaz ihalelerine konsorsiyumlarla katılmak için çalışıyoruz 

İran blokları anlaşması yapılıyor 

Suriye ile ortak üretim şirketi 

Türkmenistan ile ortak arama şirketi 

Güney Amerika'da son yıllarda başlayan milli petrol şirketi ile işbirliği stratejilerinden yaralanma 

Ukrayna ve Rusya arama anlaşmalarından yararlanmak 

Karadeniz, petrol için parsellendi

 

&&&&&

 

Karadeniz’de petrol aramalarına açık 14 ayrı alan parsellendi. 7 sahada tek başına ruhsat sahibi olan TPAO, yedi sahada da BR JV, AR/TPO ortaklığı ile petrol ve alanında hidrokarbon potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla iki ve üç boyutlu sismik program gerçekleştiriyor.

Karadenizolay(özel)- Günümüzde varil fiyatı her gün yükselen Petrol için adeta seferber olan TPAO, Karadeniz’de 14 ayrı parsel sahasından yedisini tek başına, diğer yedi sahada da yabancı ortaklı şirketlerle yaptığı sismik çalışmaları tamamladıktan sonra sondajlara iki yıl sonra başlamış olacak.

İstanbul’da gerçekleştirilen 3. Türk-Arap Ekonomi Fuarı'nda yaptığı açıklamalarla önemli bilgiler veren TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, umut verdi.

Karadeniz'de sondajlara 2010 yılın da başlanacağını belirten TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, buradan 10 milyar varillik petrol rezervi beklediklerini söyledi. Eğer sondaj çalışmaları başarılı olursa Türkiye'nin tüm petrol ihtiyacını Karadeniz'den karşılamak mümkün hale gelecek. Halen ham petrolün varil fiyatı 135 doların üzerinde. 10 milyar varil rezerv bugünkü fiyatla yaklaşık 1 trilyon 350 milyar dolarlık değere karşılık geliyor. 

TPAO, Karadeniz'deki çalışmalarını açık denizlerdeki petrol arama faaliyetlerindeki başarıyla adından söz ettiren Brezilya'nın milli petrol şirketi Petrobras'la birlikte yürütüyor. Petrobras, Sinop açıklarında süren çalışmalarda sadece bu bölgeden 5 milyar varillik rezerv bekliyor. Şimdiye kadar çalışmalar için yaklaşık 500 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı. 3. Türk-Arap Ekonomi Fuarı'nda konuşan Mehmet Uysal, "Eğer çalışmalar sonucunda Karadeniz'de tahmin edildiği kadar rezerv varsa 2015'te Türkiye'nin ihtiyacını yarıya indirir, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümünde ise ihtiyacın tamamını karşılar."diyor.

Suriye ile ortak petrol aranacak 

Panel sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Suriye'nin ulusal petrol şirketi ile ortaklık kurma kararı aldıklarını açıkladı. Anlaşma kapsamında Suriye topraklarında ve Akdeniz'de ortak petrol arama çalışmaları yapılacağını kaydetti. Suriye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sufian Alaw ise Türkiye ile Suriye arasında birkaç gün sonra ortak bir şirketin oluşturulmasını ilan edeceklerini bildirdi. Alaw, Suriye'de petrol rafinerileri yapılması ve kurulmasına ilişkin planları da bulunduğunu ifade ederek, Türkiye ile bu alanda da işbirliği yapabileceklerini aktardı. Alaw ayrıca, "Nükleer enerji alanında da Türkiye ile işbirliğine gidebiliriz." diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de Irak'ın Akkas bölgesindeki doğalgazın çıkarılması ve kullanılması noktasında Suriye, Irak, Türkiye olarak 3'lü görüşmelerin sürdüğünü söyledi. 

TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim şirketi)’nin Yurtiçi aramalara yönelik açıklamaı şöyle;

“Ülkemizin, her geçen gün daha büyük ölçüde ihtiyaç duyduğu en önemli enerji kaynaklarından birisi olan petrol ve doğal gazın, öncelikle öz kaynaklarımızdan olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan sağlanması amacıyla kara alanlarının yanı sıra özellikle son yıllarda denizlerimizde yoğun arama ve sondaj faaliyetlerinde bulunmak, Bu arama faaliyetleri sonucunda gerçekleştirilmesi muhtemel keşiflerin bir an önce üretime alınması ve ekonomiye kazandırılabilmesi için gerekli her türlü hazırlığı ve doğru planlamayı yapmak, Ortaklığımızın sahip olduğu mevcut ham petrol ve doğal gaz rezervuarlarının yaşlanması nedeniyle gözlenen üretim azalmasını, yeni teknolojilerden yararlanmak suretiyle en aza indirmek ve sahalarımızdaki hidrokarbonu en verimli şekilde üretip, en ekonomik şekilde işletmek, Hidrokarbon bulundurması muhtemel yurtiçi ve yurtdışı basenlerde arama faaliyet alanlarını genişletmek ve önünü açmak, arama ve üretim stratejilerimizin öncelikli amaç ve hedeflerini oluşturmaktadır. 

Ortaklığımızca geliştirilen arama stratejileri doğrultusunda başta Trakya ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki kara alanlarımız olmak üzere, denizlerimizde de yoğun bir arama programı uygulanmaktadır. 

Özellikle Karadeniz'de, 2004 yılı içerisinde Ayazlı-1 kuyusundaki gaz keşfini takiben Akçakoca açıklarında yeni arama, tespit ve üretim kuyularının açılmasına ilişkin programlar yapılmış ve ilave kuyular açılmıştır. Ayrıca, Doğu Karadeniz'de bp ile ortak yürütülen arama çalışmaları sonucunda, ülkemiz denizlerinde ilk derin deniz arama sondajı yapılmıştır. Bunun yanı sıra Karadeniz'in münhasır ekonomik sınırı içerisinde kalan alanında hidrokarbon potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla iki ve üç boyutlu sismik program gerçekleştirilmiştir. 

Ayrıca, TPAO ile Petrobras arasında, 2005 yılında başlayan farm-out süreci kapsamında, Petrobras firması ile Ortak İşletme Anlaşmasına ilşkin çalışmalar tamamlanarak 17 Ağustos 2006 tarihinde anlaşma imzalanmıştır. 

Bu çalışmalarla umut verici yeni yapıların belirlenmiş olması, geleceğe yönelik arama hedeflerimiz açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bölgedeki hidrokarbon potansiyelinin ortaya çıkarılması, yatırım riski paylaşımı ve en yüksek arama teknolojisinin kullanımının sağlanabilmesi amacıyla hızlandırılan yabancı petrol şirketleri ile ortaklık çalışmalarımız devam etmektedir.

Ayrıca Ortaklığımız, bilinen bölgelerin dışında; Pervari (Siirt), Silopi, Erzurum, Bafra, Ayvalık ve Yuvaköy (Burdur-Isparta) vb. alanlarda yapılan arama ve sondaj çalışmaları ile yeni arama sahalarının hidrokarbon potansiyelinin araştırılmasına ilişkin önemli çalışmaları başlatmıştır.

Denizlerimizde son iki yılda gerçekleştirilen sismik program miktarı, TPAO'nun 52 yıllık tarihinde denizlerde yaptığı sismik programların toplamından daha fazladır. Bu durum, son yıllarda denizlerimizdeki hidrokarbon aramacılığına verilen önemin bir göstergesidir.

Ülkemiz kara alanlarında da benzer gayret, heyecan ve beklentilerle Silopi, Pervari, Karadeniz kara alanları ve Suriye sınırı civarı vb. alanlarda arama, sondaj ve üretim programlarının gerçekleştirilmesi için gerekli yatırımlara öncelik verilmiştir.”

TPAO Tarihçesi; “TPAO, 1954 yılında, 6327 sayılı kanunla, milli petrol şirketi olarak Türkiye'de kamu adına hidrokarbon arama, sondaj, üretim, rafineri ve pazarlama faaliyetlerini yürütmek amacıyla kurulmuştur. TPAO, kuruluşundan bu yana, sektörün tüm kollarında özverili çalışmalarda bulunmuş ve ilgili kanunda kendisine tanınan yasal hakları çerçevesinde pek çok önemli ve stratejik yatırımı başarıyla gerçekleştirmiştir. 1983 yılına kadar entegre bir petrol şirketi olarak aramadan üretime, rafinaja, pazarlama ve taşımacılığa kadar pek çok alanda faaliyetlerde bulunan TPAO, bugün ise sektörün sadece upstream alanında (arama, sondaj ve üretim) faaliyet gösteren milli bir petrol şirketidir. 

Günümüzde, TPAO, ülkemizin sürekli artan ham petrol ihtiyacının öncelikle kendi öz kaynaklarımızdan karşılama hedefinin yanı sıra, uluslararası petrol şirketlerinde gözlenen entegrasyonun gereklerini de yerine getirerek rekabetçi bir ortam içinde güvenli, şeffaf ve eşitlikçi bir piyasanın oluşturulmasına yönelik çalışmalarına devam etmektedir.

Ülkemizin sürekli artan petrol ve doğal gaz ihtiyacının, yurtiçi ve yutdışı kaynaklardan arama, keşif ve üretim yoluyla temini doğrultusunda, 2004 yılında yeni vizyonunu ve misyonunu belirleyen TPAO, son yıllarda arama stratejisinde değişiklik yaparak, ülkemizin aranmamış basenleri ve özellikle denizlerimize yönelerek, gerçekleştirmekte olduğu yoğun arama yatırım faaliyetleriyle yurtiçinde ve dışında büyük bir sıçrama yapmıştır. 

2004 yılında Batı Karadeniz'de gerçekleştirilen doğal gaz keşfi, 2004-2006 yıllarında Karadeniz'de yapılan yoğun sismik program, bu bölgeyi petrol şirketlerinin ilgi odağı haline getirmiştir. Batı Karadeniz'de (Akçakoca), rezerv geliştirmek için yoğun arama yatırımlarına devam edilmekte olup, doğal gaz üretimine 2007 yılı ilk çeyreğinde geçilmesi planlanmaktadır. TPAO'nun Akçakoca'da ürettiği doğal gazın Trakya sahalarından gerçekleştirdiği toplam doğal gaz üretiminden daha fazla (1,5-2 milyon m3) olacağı öngörülmektedir.

Diğer taraftan, bu bölgedeki hidrokarbon potansiyelinin ortaya çıkartılması, yatırım riski paylaşımı ve en yüksek arama teknolojisinin kullanımın sağlanabilmesi amacıyla 2005 yılında başlatılan farm-out çalışmaları kapsamında, PetroBras şirketi ile TPAO arasında Ortak İşletme Anlaşması 17 Ağustos 2006 tarihinde imzalanmıştır. Bu anlaşma ile Karadeniz'de yaklaşık 350 milyon $'lık büyük bir yatırım planı öngörülmektedir.

TPAO, ülkemizin enerji arz güvenliğini temin amacıyla yatırımlarına hız kazandırmış ve son yıllarda arama ve üretim yatırımlarında 6 yılda 9 kat artış ile büyük bir yatırım hamlesi gerçekleştirmiştir. Bu yatırım hamleleri sonucunda yurtiçi ve yurtdışı günlük petrol üretimi 70.000 varil petrol eşdeğerine ulaşan TPAO tarihi rekorunu yakalamıştır. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru hattının devreye girmesiyle beraber TPAO'nun yurtdışı üretimi hızla artış kaydetmiş ve 2008 yılında toplam hidrokarbon üretiminin 101 bin varil/gün seviyesine ulaşması beklenmektedir.

Bu çalışma ve gelişmelerin yanısıra Ortaklığımız, ülkemizin toplam 1,6 milyar m3 kapasiteli ilk yer altı doğal gaz depolama projesi olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesislerini devreye almayı ve depolama kapasitesini 3 milyar m3'e artırmayı planlamaktadır. 

Diğer taraftan, TPAO'nun yurtdışı faaliyetleri kapsamında, zengin hidrokarbon rezervleri ve yatırım fırsatlarıyla büyük ilgi toplayan Hazar Bölgesi'nde uluslararası büyük petrol şirketleri ile konsorsiyumlara katılarak, Azerbaycan'da Azeri-Çıralı-Güneşli, Şah Deniz ve Alov Projeleri olmak üzere 3 büyük projede arama ve üretim faaliyetlerinde, Kazakistan sahalarında ise üretim vb. faaliyetlerde bulunmaktadır. Ayrıca, TPAO, Libya'daki arama faaliyetlerine yeni bir bloğun ilavesiyle yeni bir boyut kazandırmış olup, Türkmenistan, Suriye, Irak, Mısır, Rusya, Gürcistan ve Brezilya'ya yönelik yoğun iş geliştirme faaliyetlerini sürdürmektedir. 

Türkiye, stratejik ve coğrafi konumu itibariyle, Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkasya gibi son derece önemli üç bölgenin kavşak noktasında bulunmasının yanı sıra, Hazar Bölgesi petrollerinin dünya pazarlarına taşınmasında bir enerji terminali ve köprüsü olma özelliğine sahiptir. Bu bağlamda, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ve Güney Kafkasya Doğal Gaz Boru Hattı Projeleri'nde TPAO, hissesine sahip bulunduğu BTC projesinde, Ceyhan'dan, ilk tanker yüklemesi Haziran 2006 tarihinde gerçekleştirilmiştir. 2007 yılında Türkiye'ye ve buradan da Avrupa'ya ulaşacak olan Azerbaycan şahdeniz doğal gazının rezerv ve üretimine ayrıca, Güney Kafkasya Doğal Gaz Boru Hattına yatırımcı olarak ortak olan TPAO, ülkemizin 'Enerji koridoru' rolüne büyük katkı sağlamıştır. Aynı zamanda boğazlarımızdaki tanker trafiğinin rahatlamasında, bu stratejik projenin katkısı inkar edilemez.

Kuruluşundan bu yana yurtiçi ve yurtdışında petrol ve doğal gaz arama, sondaj ve üretim faaliyetlerini, özveri, cesaret, kararlılık, azimli çalışma prensibi, takım ruhu anlayışı ve başarı ile gerçekleştiren, yetişmiş insan gücü ve güçlü organizasyon yapısı yanında gelişmiş teknolojisi ile de dünyadaki büyük petrol şirketleriyle yarışan TPAO, bu başarılarını sahip olduğu vizyonu ve misyonu doğrultusunda, önümüzdeki yıllarda da sürdürecektir”

Kaynak: TPAO web sitesi //www.tpao.gov.tr den yararlanılmıştır.


Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2012, 14:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER