Necati AYÇİÇEK
KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi ,Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi Şakir Şeyıhoğlu’nun Trabzon Tarih Müzesi için 2008 yılında yaptığı Fatih’in Trabzon Fethi Tablosu da korsana düştü. Eser Sahibi Şeyıhoğlu, kendi eserinin korsanını bir öğrencisinin kendisine hediye etmesinden sonra haberdar oldu. Şakir Şeyıhoğlu, “Fatih Sultan Mehmed Han’ın Trabzon’a girişini temsil eden tablo, İstanbul’da korsanlarca İstanbul’un Fethi diye satılıyormuş, ona üzüldüm” diyor.
Trabzon Tarih Müzesi için Trabzon’un tarihi ile ilgili 20 Temsili Resim hazırladığını ve bunlardan birinin de “Fatih’in Trabzon’a girişi” adlı tablo olduğunu belirten KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi Şakir Şeyıhoğlu, tablonun daha hazırlandığı Trabzon Tarih Müzesi’nde yerini almadan korsana düşmüş olmasından elbette rahatsız oldu. Ancak, onu en fazla üzen, geceli gündüzlü iki ay çalışarak hazırladığı Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’a girişi tablosunun, İstanbul’da korsanlarca “istanbul’un Fethi” adı altında satıyor olmalarıydı. Bir öğrencisinin kendisine hediye ettiği kendi eserinin korsanının en küçük boyunun 5 lira ile daha büyük boyutlarının daha fazla bir ücretle satıldığını öğrendiğini belirten Şeyıhoğlu, “Kaça satılıp satılmadığında değilim. Eserimi Facebook’ta yayınlamıştım, sanırım oradan almış bunu korsanlar ve ticaretini yapıyorlar. Sonra kaldırdım fotoğrafı ama demek ki korsanlar erken davranmışlar, tabloyu gerçek boyutları ile yayınlamadım ama çok iyi olmasa da bunu satacak kadar netleştirmişler. Fakat benim zoruma giden, Fatih’in Trabzon’a girişini resmettiğim eserin korsanlarca “İstanbul’un Fethi” diye bağırılarak satılması. O tablodaki surlar, Zağnos burçlarıdır. Orası Ortahisar’dır. Bari Trabzon’un Fethi diye bağırıp satsalardı!” diyerek gülüyor.
(Fatih Sultan Mehmed Han'ın Trabzon'a girişi-1461)
(Fatih Sultan Mehmed Han'ın Trabzon'a girişi-1461)
Şeyıhoğlu, İstanbul’dan gelen bir öğrencisinin kendisine getirdiği Fatih’in Trabzon’a girişini sembolize eden tablonun korsanını “Habu bana ders olsun” dercesine çalışma odasındaki masasının başucuna astı. Şakir Şeyıhoğlu, “İki ay gecelerim gündüzlerime karıştı. Kitaplar, internet, bir yığın tarihi doküman taradım sırf Fatih Sultan Mehmed Han’ın 1461’de Trabzon’a nerden, kaç kişilik ordu ile gelip, nasıl girdiğini olabildiğince gerçekçi yansıtmaya özen gösterdim. Onca emeğimin karşılığında bir eser ortaya çıktı ve bunu da Facebook’tan arkadaşlarıma paylaştım. İyi ki çözünülürlüğünü düşük paylaşmıştım, yoksa Orjinali korsana düşecekti. Bunu görünce paylaştığım fotoğrafları sildim ama demek ki korsanlar benden uyanık çıktılar. Ne yapayım, İstanbul’a gidip, korsanların peşine mi düşeyim! Türkiye’de korsan işi başlı başına bir olay, önlenemiyor” dedi.
(na-mka)
Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2018, 23:07
trabzon şehri ile istanbul birbirini aratmayacak kadar benzeşiyor. bence korsanlarda bu benzerliğe eldanmışlardır. :)))