TBMM’de, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören ”Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” yarından itibaren görüşülecek. Trabzon’da Büyükşehir belediyesi oluyor diye bizler, zil takıp oynamalı mıyız? Elbette büyükşehir olmanın avantajları ve dezavantajları olacak ve ben avantajlarına rağmen, dezavantajının uzun vadede, toprağı ile barışık, samimi insanlarımızı rahatsız edeceğini düşünüyor ve kaygılanıyorum. Öyle zil takıp oynanacak, çok hayırlı bir gelişme olarak da görmüyorum.
Neydi tartışılacak tasarı;
“Trabzon, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Aydın, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.
Bu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli’ndeki orman köyleri de dahil köylerin tüzel kişiliği sona erecek.
Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ayrılma yoluyla yeni bir belde kurulmasında yeni kurulacak belde için aranan 50 binlik nüfus kriteri, 20 bine düşecek. Belediye sınırları içinde nüfusu 500’den az mahalle kurulamayacak.
Su, Mabetlere ücretsiz
Vali ve büyükşehir belediye başkanlarına diplomatik pasaport verilecek. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorunda olacak. Belediye ve bağlı idareler, meclis kararıyla mabetlere indirimli bedelle ya da ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verebilecek. Nüfusu iki binin altındaki 559 belediyenin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılacak ve bu belediyeler köye dönüştürülecek. Tasarıyla bin 581 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği kaldırılacak.”
Büyükşehir belediyesi kurulması ve sınırlarının belirlenmesi kanun tasarısı ayrıntılarında kurulan yeni ilçeler ve isimleri de yer alıyor;
“MADDE 1- (1) Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde, sınırlan il mülki sınırlan olmak üzere aynı adla büyükşehir belediyesi kurulmuş ve bu illerin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür.
(2) Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum,
Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir
belediyelerinin sınırları il mülki sınırlarıdır.
(3) Birinci ve ikinci fıkrada sayılan illere bağlı ilçelerin mülki sınırlan içerisinde
yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılmış, köyler mahalle olarak,
belediyeler ise mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine
katılmıştır.
(4) İstanbul ve Kocaeli il mülki sınırlan içerisinde bulunan köylerin tüzel
kişiliği kaldırılarak bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılmıştır.
(5) Birinci, ikinci ve dördüncü fıkrada sayılan illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır.
(6) Birinci ve ikinci fıkrada sayılan illerin bucakları ve bucak teşkilatlan kaldırılmıştır.
İlçe kurulması ve sınırlarının belirlenmesi
MADDE 2- (1) Aydın ilinde, Aydın Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, Aydın merkez ilçe sınırlan içerisindeki köyler ile belediyelerden oluşan Efeler adıyla ilçe ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(2) Balıkesir ilinde, ekli (1) sayılı listede belirtilen Balıkesir Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve belediyelerden oluşan Karesi adıyla ilçe ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(3) Balıkesir ilinde, ekli (2) sayılı listede belirtilen Balıkesir Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve belediyelerden oluşan Altıeylül adıyla ilçe ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(4) Balıkesir ilinde, Altınoluk Belde Belediyesi merkez olmak üzere, ekli (3) sayılı listede belirtilen köyler ve belediyelerden oluşan Altınoluk ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(5) Denizli ilinde, ekli (4) sayılı listede belirtilen Denizli Belediyesinin
mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve belediyelerden oluşan
Merkezefendi ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(6) Denizli İlinde, ekli (5) sayılı listede belirtilen belediyeler ve köyler ile aynı listede yer alan Denizli Belediyesinin mahalleleri Akköy ilçesi sınırlarına dahil edilerek Akköy Belediyesine katılmıştır. Akköy ilçesinin merkezi aynı listede belirtilen Denizli Belediyesinin mahalleleri olarak, ilçenin ismi ise Pamukkale olarak değiştirilmiştir.
(7) Hatay ilinde, ekli (6) sayılı listede belirtilen Antakya Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve belediyelerden oluşan Antakya ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(8) Hatay ilinde, ekli (7) sayılı listede belirtilen Antakya Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve mahalleler ile belediyelerden oluşan Defne ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(9) Hatay ilinde, merkez ilçe Şenköy bucağına bağlı Sofular ve Hanyolu köyleri Altınözü ilçesine bağlanmıştır.
(10) Hatay ilinde, ekli (8) sayılı listede yer alan belediyeler ve köyler Yayladağı ilçesine bağlanmıştır.
(11) Hatay ilinde, Arsuz Belde Belediyesi merkez olmak üzere, ekli (9) sayılı listede gösterilen köyler ve mahalleler ile belediyelerden oluşan Arsuz ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(12) Malatya ilinde, ekli (10) sayılı listede belirtilen belediyeler ve köyler ile aynı listede yer alan Malatya Belediyesinin mahalleleri, Yeşilyurt İlçe Belediyesine katılmıştır. Yeşilyurt ilçesinin merkezi, Malatya Belediyesinden Yeşilyurt ilçesine katılan mahalleler olarak değiştirilmiştir.
(13) Malatya ilinde, ekli (11) sayılı listede belirtilen belediyeler ve köyler ile aynı listede yer alan Malatya Belediyesinin mahalleleri, Battalgazi İlçe Belediyesine katılmıştır. Battalgazi ilçesinin merkezi, Malatya Belediyesinden Battalgazi ilçesine katılan mahalleler olarak değiştirilmiştir.
(14) Manisa ilinde, ekli (12) sayılı listede belirtilen Manisa Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve belediyelerden oluşan Şehzade ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(15) Manisa ilinde, ekli (13) sayılı listede belirtilen Manisa Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve belediyelerden oluşan Yunusemre ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(16) Manisa ilinde Demirci ilçesine bağlı Borlu Belediyesi, Köprübaşı ilçesine bağlanmıştır.
(17) Kahramanmaraş ilinde, ekli (14) sayılı listede belirtilen Kahramanmaraş Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler, mahalleler ve belediyelerden oluşan Dulkadiroğlu ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(18) Kahramanmaraş ilinde, ekli (15) sayılı listede belirtilen Kahramanmaraş Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler, mahalleler ve belediyelerden oluşan Onikişubat ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(19) Kahramanmaraş ilinde Pazarcık ilçesine bağlı Kelebişler, Bayramgazi ve Cennetpınarı köyleri Türkoğlu ilçesine bağlanmıştır.
(20) Mardin ilinde, Mardin Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere Mardin merkez ilçe sınırları içerisindeki köyler ile belediyelerden oluşan Artuklu ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(21) Muğla ilinde, Muğla Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, Muğla merkez ilçe sınırlan içerisindeki köyler ile belediyelerden oluşan Menteşe ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(22) Muğla ilinde, Kemer Belediyesi merkez olmak üzere, ekli (16) sayılı listede belirtilen köyler ve belediyelerden oluşan Seydikemer ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(23) Tekirdağ ilinde, Tekirdağ Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, Tekirdağ merkez ilçe sınırlan içerisindeki köyler ile belediyelerden oluşan Süleymanşah ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(24) Tekirdağ ilinde Kapaklı Belediyesi merkez olmak üzere ekli (17) sayılı listede yer alan köy ve belediyesinden oluşan Kapaklı ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(25) Tekirdağ ilinde Marmaracık Belediyesi merkez olmak üzere ekli (18) sayılı listede yer alan mahalle, köy ve belediyelerden oluşan Ergene ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(26) Trabzon ilinde, Trabzon Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, Trabzon merkez ilçe sınırlan içerisindeki köyler ile belediyelerden oluşan Yavuzselim ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(27) Şanlıurfa ilinde, ekli (19) sayılı listede belirtilen Şanlıurfa Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve belediyelerden oluşan Eyyübiye ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(28) Şanlıurfa ilinde, ekli (20) sayılı listede belirtilen Şanlıurfa Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve belediyelerden oluşan Haliliye ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.”
(29) Şanlıurfa ilinde, Karaköprü Belediyesi merkez olmak üzere ekli (21) sayılı listede belirtilen Şanlıurfa Belediyesinin mahalleleri ile aynı listede yer alan köylerden oluşan Karaköprü ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(30) Van ilinde, ekli (22) sayılı listede belirtilen Van Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köylerden oluşan Tuşba ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(31) Van ilinde, ekli (23) sayılı listede belirtilen Van Belediyesinin mahalleleri merkez olmak üzere, aynı listede yer alan köyler ve belediyelerden oluşan İpekyolu ilçesi ve aynı adla belediye kurulmuştur.
(32) Van ilinde, ekli (24) sayılı listede belirtilen Van merkez ilçeye bağlı köyler ile mahalleler Edremit ilçe sınırına dahil edilerek Edremit Belediyesine katılmıştır.
(33) Van ili merkez ilçesinde, Şabaniye mahallesinin, İpekyolu Bulvarından başlayan Şabaniye Caddesinin, Doğu ve Hacıbekir Caddelerinin birleşme noktasına kadar olan kuzey kesimi, Cevdetpaşa Mahallesi ile birleştirilmiştir.
(34) Van ili merkez ilçesinde, Hacıbekir mahallesinin Doğu Caddesinin girişinden Mezbaha Deresi Gülüstan Sokak bitiş noktasına kadar olan kısmı Şabaniye Mahallesi ile birleştirilmiştir.” deniliyor. Tasarı, “Çeşitli hükümler” başlığı altında da detaylara yer veriliyor.
Şüphesiz ki TBMM’de tartışılırken de Büyükşehir yasa tasarısında değişiklikler olabilir, Türkiye’nin günümüz Dünyasına daha hızla ayak uydurması için böylesi çalışmaları yapmak gerekiyor demek ki, bu uzun vadede rahatsızlık verici olsa da halkımız için hayırlara vesile olmasını temenni etmekten başka elden bir şey gelmiyor. Kalın sağlıcakla.