M. Kemal AYÇİÇEK- Kasım 2012
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde "şifre" bir gizem ifadesi ve pek sevilip, tutuldu. Öyle ya, önce "Sumela'nın şifresi" ardından da "Moskova'nın şifreleri" adlarıyla filmler yapıldı ve böylece güncel hayatımız da "şifre"lerden nasibini alıverdi. Google, Bing, Yahoo, Mozilla firefox, yandex gibi arama motorlarında sık sık aranan bir nevi Batum şifreleri, yani gece hayatı ile ilgili bilgi edinme istekleri de ülkemizde birer şifre gibi yazılıp, aranıyor hem de çok sayıda. Durum böyle olunca da ister istemez, o şifrelerle kendine eğlence arayan insanlara bilgi verme gereğpi duymadım değil, koyuldum araştırmaya..önce Batum'daki gece hayatı ile ilgili nelerin nasıl arandığına baktım, hangi illerden arama motorlarına ne yazılmış Batum ile ilgili, o cümleleri derledim. baktım ki, aslında insanlar Batum'a gidecek ama yabancı bir ülke olduğu için de ne, nerede, nasıl gibi soruları da kendileirnce öğrenme gereği duyuyorlar.
Tesbit edebildiğim Batum'la ilgili arama motorlarında son bir aylık dönemde ;
"Batum ","Batum kızları","batum kadınları "," rize batum resimleri"," rizede fu eğlence mekanları"," hopada eğlence yerleri"," gürcistanda hayat kadınları ücretleri","gürcistan gonio gece hayatı nasıl"," gürcistan gece hayatı"," gürcistan da gece hayatı", "gürcistan batum kadınları"," gürcistan batum gece hayatı video"," gürcistan batum gece hayatı"," batumda hayat kadınları"," batumda hayat"," batumda gece hayatı"," batumda f... ucuz mu"," batumda f..ücreti ne kadar"," batumda f..fiyatlari"," batum kadın fiyatları"," batum hayat kadınlı oteller"," batum hayat kadınları fiyatları"," batum hayat kadınları"," batum hayat kadın nerededir"," batum gece hayatı disko ve bayan fiyatlari"," batum gece hayatı"," batum gece hayati bilgiler"," batum eğlence yerleri diskolar"," batum diskoları"," batum da kadınların yerleşim yeri belgesi"," batum da hayat kadınları"," batum da erkeklere özel eğlence", yazılarak arama yapan İller, Aydın, İzmit, Ankara, Gaziantep, Antalya, Samsun, Muğla, Rize, İzmir, Trabzon, İstanbul, Ordu, Erzurum, Sivas, Tekirdağ, Bursa, Manisa,Diyarbakır, Kayseri, Konya, Şanlıurfa, Kastamonu, Bartın, Balıkesir, Zonguldak, Tunceli ve Giresun diye sıralanıyor.
Batum'a bir ay içinde iki farklı gidişim oldu. Başkalarının gözünden değil de kendi gözlemlerime dayalı yazılar yazmıştım o gezilerle ilgili ancak, arama motorlarında böylesi aramalar olunca yazdıkalrımın eksik kaldığını hissettim ve daha önce yazmadıklarımı da bu yazımda dile getireyim istedim. Sarp Sınır kapısının Türkiye tarafında kimlikle geçiş için ister araçla ister yaya geçişler için bir liralık sembolik bir ücret ödüyorsunuz. Gürcistan'a gidişler, henüz bir yıl olmadı ama 900 binleri geçti. çok farklı amaçlar için Batum'a, yani Gürcistan'ın Acara özerk bölgesinin başkentine gidiliyor. Kimileri sadece "elektronik eşya" için arama yapmış, kimileri sadece "ceviziçi", kimileri de "benzin fiyatları" gibi ama genellikle yukarı da gece hayatı ve kadın üzerinden aramalar yapılmış. belli ki Batum'a her geçen, kadın için geçmese de oraya gidenler, genellikle ülkemizde gece hayatını kafasına göre yaşayamamış veya kendini rahat hissedememiş insanlar, Batum'da daha rahat bir ortam bulabileceklerini düşünerek, bu tarz arayışlara giriyor. Aslında Batum'da olan gece hayatı, kısmen de olsa ülkemiz de zaten var olan normal bir gece hayatından çok da farklı değil ama mesela Hopa'da, Rize'de, veya Artvin ve Trabzon'da olan gece eğlencesindeki çeşitlilik, Batum'da çok kısa mesefelerde ve hepsinin birarada bulunmasından çekici ve cazip bulunuyor. Bu tam da mesela İstanbul'da Taksim, Beyoğlu ile Aksaray'daki gece hayatının Batum'da aynı yerde olması gibi. buna bir de içki ve eğlencedeki ucuzluk eklenince, Batum'da Batum deniyor işte.
Belki yoğunluktan sıra beklemek Sarp sınır kapısında oluyor ama Sarp'ın öbür yakası Sarpi'de zaten sıra beklemek için kuyruklarda zaman harcanmıyor. Gürcistan Gümrüklerini geçince orada ister dolmuş ister taksiler zaten sizi karşılıyor. fakat hemen şehre geçmek istemiyorsanız da zaten orada Döviz bürolarından tutun cafeler, lokanta ya da restourantlar, veya çay ocakları var. Orada biraz oturup, birz dinleneyim derseniz de zaten aradığınız eğlence için fikir edinebiliyorsunuz.. Örneğin cafelerde zaten sizi karşılamak için sabırsızlıkla bekleyen kadınlarda görebilirsiniz, yiyecek içecek konusunda karnınızı da doyurabilirsiniz, ya da Taksiciler, zaten size doğal bir tercümanmış gibi, hem br çoğu zaten Türkçe de bildiğinden çat-pat da olsa, eğlence amacınızı anlattığınız da yardımcı oluyorlar.Batum'a 20 kilometrelik mesafedeki Sarpi'den şehre varıncaya kadar, eğlence yerleri ile ilgili bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Kısaca sizin Batum'daki eğlenceniz için cebinize uygun aradığınız her ne varsa bunu taksicilere açtığınız da zaten adamlar doğal olarak bu konuda size yardımcı oluyorlar. Gece eğlencesi için bir çok kişi, pazarda mal alıp satma mantığı ile "kadın fiyatı" gibi aramalar yapmış mesela, orada fiyatı belli bir kerhane tarifesi yok. hem orada kadınlar, zaten bizdeki gibi "para" mantığı değil de, "eğleneceğim insanla, güzel bir gecem olsun" yani,anladığım kadarıyla kadının kendisi de bir "insan" arayışında, yoksa o insanın cüzdanının şöyle ya da böyle olmasına bakmıyorlar!..
Hani denir ya, "zil-zurna sarhoş" olana kadar içsen, Batum'da vereceğin para 50 doları geçmez, ha su içiyorsun ha bira! Bu bile, bir kutu birayı içmek için köşe bucak arayan insanlar için sırf Batum'a gitme gerekçesi olabilir, bırakın kadını..Yanılıyor muyum? Hem taksiler mesela, binin bir taksiye ve korkusuzca yol alın, şehrin altını üstüne getirin gezmeyle, öyle taksimetre hilecilikleri veya dolambaçlı yollarla yolu mesafeyi uzatma mantığı yok, hem gezdiğiniz yerleri lüks taksilerle hemde vicdanınızla cüzdanınızın rahatlığı ile gezebiliyorsunuz!
Ha şu denebilir, Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Ofluoğlu, "yılda 150 milyon dolar batum'a gidiyor, Sarp Sınır Kapısı'nda önlem alınsın" derken siz Batum'a gidilsin mi diyorsunuz, hayır ben illa da gidilsin demiyorum ama gidenlere de hemen önyargı ile, "ahan, bak filancı da kumar ve fuhuş için Batum'a gitti, oy neneem, ne köti şiy, ya da ha köti şiy" denmemeli. Kaldı ki, Batum'a her geçen, illa da Kumar ve f.. için gitmiyor, akaryakıt konusunda belli bir sınırlama da olsa, ayda bir aracın 4 kez akaryakıt alma hakkı bile bölge insanına azda olsa nefes aldırıyor. Bizim anladığımız tabirle nasıl Her sakallı olan dede değilse, her Batum'a gideni de "Kumar, kadın, f.." gibi güya bunu yapan insanların kendilerine yakıştıramadığı davranış içindelermiş gibi yaftalamaması gerekir. Zaten, Batum gezilerine böylesi önyargılı olanlar, kendi dünyalarında da hayatı kendilerine zehir etmiş insanlardır. Yoksa her toplumun namus kavramı, saygınlığı, insanlık anlayışında farklılıklar olabilir, bu o toplumların genel kültürleri ile alakalı bir yaşam tarzıdır. Türklerle Gürcülerin yaşam tarzları aynı olsaydı o zaman farklı ülkeler olmamıza ne gerek kalır dı ki, öyle değil mi ama?
Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2018, 21:39
keşke bizlerdede turiste gürcülerin yüzde biri kadar değer verilse,devlet turiste güven veren yaklaşımlar sergilese ne gezer.