,

Sürmene ve Araklı’ya Horyan suyu

“Bir elin nesi var iki elin sesi var” Ata sözünü kanıtlarcasına Araklı ve Sürmene Belediyelerinin el ele vererek, işbirliği yaptığı proje ile her iki ilçe halkı, yıllardır sıkıntılı bir şekilde dere yataklarındaki kuyulardan çekilen sudan kurtulmuş, ve şehirlerde yayla suyunu içer hale gelmiş olacaklar.

Sürmene ve Araklı’ya Horyan suyu

 Karadenizolay-(özel)-Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Karadeniz'de yağışlar bir mevsimde yoğunlaşmamış, yıl geneline yayıldığı halde ne yazık ki Karadeniz bölgesi ve köylerinde içme suyu sorunu yıllardır vardır. Günümüze kadar bir çok isim atında çok farklı projelerle su sorunu giderilmeye çalışıldıysa da ne yazık ki kalıcı değil de “günü kurtarma” adına yapılan tüm iyi niyetli çalışmalar, istenilen sonucu veremedi. Şimdilerde Sürmene ve Araklı Belediyeleri, el ele vererek, yüzde ellisi hibe olacak, her iki ilçenin de 50 yıllık nüfus artışları da dikkate alınarak, “Horyan(Yeşilyurt) suyu projesi”de sona geliniyor. 

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi ve Sürmene Belediye başkanı Fikri Usta, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimler öncesi, ilçe halklarını “Horyan suyu”na kavuşturmak için artık geriye gün sayıyor. Sürmene Belediye Başkanı Fikri Usta’nın, ''Bu proje ile 50-100 yıllık su ihtiyacımızı gidermiş olacağız''  dediği, Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi’nin de, '72 kilometreden gelecek olan suyumuzun maliyetini kazanca çevirmek için santral kurup gelir elde etmenin de planlarını yapıyoruz. Bunun yanında bir de elektrik üretimi konusunda bir projemiz var. Bunun da onayını bekliyoruz. Bu projemizin de hayata geçmesi halinde hem Araklı hem de Sürmene Belediyelerimiz maddi anlamda çok daha rahat konuma gelecektir''  diye sevincini ifade ettiği dev projedeki isale hattındaki boruların döşenmesi, artık neredeyse tamamlanma noktasına geldi.

Araklı’nın RP’li eski  Belediye Başkanı Ümit Çebi’nin fikir babası olduğu  ve halk arasında “Horyan suyu” adıyla anılan proje kapsamında farklı yerlerde dev su depoları ve bu depoları birbirine bağlayan su isale hattı çalışmaları, yüklenici firma tarafından aralıksız çalışmalarla sürdürülürken, İller Bankası Bölge Müdürü Aygar, 3 - 4 yıldır bu projeyi hayata geçirmek için uğraştıklarını belirterek, ''Bu proje 2009 yılında onaylandı. Yaklaşık 72 kilometre iletim hattına sahip, kısmi şebekesi ise 35 kilometre. 10 adet depo ve mevcut depolar onarılacak. Arıtma tesisi yapılacak. 2043 yılındaki içme suyu ihtiyacına göre proje yapıldı. İhalenin bu günkü bedeli 21 milyon 870 bin 792 lira. Bitim aşamasında bu bedel 30 milyon liraya çıkabilecek'' diyor.

“Bir elin nesi var iki elin sesi var” Ata sözünü kanıtlarcasına Araklı ve Sürmene Belediyelerinin el ele vererek, işbirliği yaptığı proje ile her iki ilçe halkı, yıllardır sıkıntılı bir şekilde dere yataklarındaki kuyulardan çekilen sudan kurtulmuş, ve şehirlerde yayla suyunu içer hale gelmiş olacaklar. 

Teknolojinin son ürünü makine parklarıyla dev su boruları için aynı anda bir yandan beton ve asfalt yollar aynı anda bir yandan kazılırken, bir yandan borular yerleştirilip, bağlantıları yapılıyor, ardından da isale hattının üzeri kapatılarak, yol güzergahlarındaki trafik akışında da aksamaların yaşanmaması sağlanıyor. Su isale hatlarında çalışan işçilerin her birinin kendi alanlarındaki deneyimli ve beceri sahibi kişilerden oluşması da yaşanılabilecek aksamaları önleyip, projenin aksamadan yürütülmesi sağlanıyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2013, 17:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER