Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AB Delegasyonu Türkiye Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Jean Maurice Ripert ile Çevre Müsteşarı Hanier Menendez’i makamında kabul etti. Büyükelçi Jean Maurice Ripert’in AB’nin çevre alanında tahsis edilen hibelerinin yönetimi amacıyla oluşturulan IPA’dan verilen ödeneğin gözden geçirileceğini söylemesine tepki gösteren Bakan Bayraktar, AB’nin hibelerinin Türkiye’nin çevreye yaptığı yatırımlarının yüzde 0.5’ine tekabül ettiğini, bu hibenin Türkiye açısından bir öneminin olmadığını söyledi. Bakan Bayraktar Türkiye’nin, Avrupa Birliğini oluşturan ülkelerin sanayileşme sürecinde çevreye gösterdiğini duyarlılıktan yüz kat daha duyarlı davrandığını da vurguladı. Edinilen bilgiye göre geçtiğimiz günlerde Fransa senatosundan geçen ve Türkiye’nin tepkisine neden olan yasa tasarısı nedeniyle, Fransa vatandaşı Jean Maurice Ripert ile görüşme soğuk bir ortamda gerçekleşti.
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin müzakereler konusunda üzerine düşen her şeyi yerine getirdiğini ancak AB’den kaynaklanan nedenlerle müzakerelerin son derece yavaş ilerlediğini söyledi. Bayraktar, Türkiye’nin Avrupa Birliğine katılım sürecinin, Avrupa Birliği ve Türkiye için getireceği ortak faydaların önemine değindiği konuşmasında, “Türkiye’nin ve Avrupa’nın tarihi bir bütünlük içerisinde olduğu aşikârdır. Dünya’da ve Avrupa’da ortaya çıkan ekonomik krizin derinleşme tehlikesi ve bu tehlikenin yol açacağı sonuçlar bizleri daha dikkatli olmaya itmektedir. Bu süreçte de Türkiye ile Avrupa birliğinin ortak fayda çerçevesinde birlikte hareket etmeleri krizin atlatılmasında ve azaltılmasında önemli fayda sağlayacaktır. Türkiye kendi iç dinamikleri sebebiyle Avrupa mevzuatlarına uygun çok ciddi çalışmalar ve gelişmeler kaydetmektedir. Bütün bunlara karşı müzakereler son derece yavaş ilerlemektedir” dedi.
2023’E KADAR 60 MİLYAR EURO
Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Türkiye’nin Çevre Müktesebatına uyumunu sağlayacak olan çevre faslının şu anda devam ettiğini belirten Bakan Bayraktar şöyle devam etti: “Çevre konusu hem çok önemli bir konu hem de çok zor bir konudur, aynı zamanda önümüzdeki 2023 yılına kadar da yaklaşık 60 milyar Euro’luk bir bütçe gerektirmektedir. Biz çevre konusunda hem Avrupa Birliği Müktesebatı doğrultusunda hem ülke vatandaşlarımızın hayat standartlarını geliştirme noktasında çalışmalarımızı titizlikle yürütmekteyiz. Bu çerçevede vatandaşlarımıza daha sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir çevre de yaşama ve gelecek nesillere daha iyi bir ülke bırakma doğrultusundaki çalışmalarımız devam edecektir.” Türkiye’nin büyük bir azimle yürütmeye çalıştığı müzakerelerin hakkaniyet çerçevesinde devam etmesini isteyen Bayraktar, “Ülkemizden kaynaklanmayan yavaşlamaların ortadan kalkmasını temenni ediyorum” dedi.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI MÜZAKERELER İÇİN ÖNEMLİ
Büyükelçi Jean Maurice Ripert ise, “Yakın zamanda alınan Avrupa Birliği Konseyi kararları ile bize pozitif gündemle yaklaşmamız tavsiye edildi. Bu noktada Bakanlarınız ve bürokratlarınız Türkiye’nin AB’ ye katılımı için çok önemli bir noktada bulunuyor” diye konuştu. Büyükelçi Ripert “İnanıyorum ki siz de yakın bir zaman içinde AB’nin bir parçası olabileceksiniz. Türkiye ve AB’nin ortak bir kaderi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Çevre konularının zor konular olduğunu belirten Büyükelçi Ripert, Türkiye’nin çevre konusundaki çalışmalarının ise son derece etkili olduğunu söyledi. Büyükelçi Ripert, “Atık su yönetimi, içme suyu, çevrenin korunması, bio çeşitlilik, enerji çeşitliliğinin artırılması konularında çalışmalıyız” şeklinde konuştu.
BÜKREŞ SÖZLEŞMESİ İÇİN YARDIM İSTEDİ
Büyükelçi Ripert, Karadeniz’in kirliliğe karşı korunmasını amaçlayan Bükreş sözleşmesine Türkiye’nin taraf olduğunu hatırlatarak “AB olarak bizde bu sözleşmeye taraf olmak istiyoruz. Bu konuda Türkiye’nin desteğini bekliyoruz” dedi.
Büyükelçi, AB’nin çevre alanında tahsis edilen hibe niteliğindeki yardımlarının yönetimi amacıyla faaliyet gösteren IPA’ya önem verdiklerini belirterek 2014-2020 yılları için IPA’nın farklı bir maliye uygulayacağını söyledi. Büyükelçi daha önce IPA aracılığıyla yapılan projelerin gözden geçirilerek, gelecekteki işlerin de buna göre yapılmasını planladıklarını ifade etti. Bunun üzerine söz alan Bakan Bayraktar, Büyükelçi Ripert’e üstü kapalı olarak tepki gösterdi. Türkiye’de IPA kanalıyla aldığı hibelerin çevre konusunda yapılan toplam yatırımların sadece yüzde 0,5’ini oluşturduğunu hatırlatan Bayraktar, bu miktarda bir yardımın Türkiye için çok da önemli olmadığının altını çizdi. Bayraktar, Avrupa’nın sanayileşme sürecinde çevreye karşı gösterdiği duyarlılıktan, Türkiye’nin 100 kat daha duyarlı davrandığını vurguladı. Bakan Bayraktar şöyle devam etti:
“Türkiye’nin Fransa da olduğu gibi, çamur akan nehirleri yok. Nehirleri, denizleri, temiz. AB Müktesebatına uygun olarak sanayileşmeye çalışıyoruz ve çevreyi korumak için büyük paralar harcıyoruz.”
NOT: IPA 2007-2013 yıllarını kapsayan 6 yıllık bir plan dahilinde Türkiye’ye sadece 617 milyon euro kaynak ayırdı.
Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2012, 18:47