,

Artık Fındık kahvesi var!

Tübitak, Fındık'tan kahve üretti.Böylece “çocuklar kahve içmez” atasözünün de papucu dama atılmış olacak ve çocuklar dahil her yaş grubu tarafından rahatlıkla içilebilecek.

Artık Fındık kahvesi var!

 TÜBİTAK Gıda Enstitüsü, stok fazlasını değerlendirilmesi amacıyla fındıktan kahve üretmeyi başardı.

Yüksek protein içeren kahvede kafein bulunmuyor. Böylece “çocuklar kahve içmez” atasözünün de papucu dama atılmış olacak ve  çocuklar dahil her yaş grubu tarafından rahatlıkla içilebilecek.Türkiye'de gıda güvenliği ve kalitesinin geliştirilmesi amacıyla Ar-Ge çalışmaları yapan TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü fındıktan kahve üretti. TÜBİTAK'ın bu çalışması kahveye yeni bir tat katmanın yanı sıra, fındık üreticisine destek olacak.

Fındık kahvesi fikrini ortaya atan TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, dünyanın çeşitli ülkelerinde değişik ürünlerden kahve yapıldığını hatırlattı. Dinçer, "Yüzde 75'lik oranla dünyanın en büyük üreticisi olmamıza rağmen fındık ürünlerinde çok fazla bir seçeneğimiz yok. Kahve kültürümüzü genişletme ve yerli ürünlerimize sahip çıkma adına lezzetli ve besleyici özelliği olan, yüksek protein oranına sahip fındık kahvesi ürettik. Bu yeni lezzetin büyük beğeni toplayacağına inanıyorum" dedi.

TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü'nden proje yöneticisi Dr. Ferda Seyhan ise, geliştirilen ürünün içeriğinde tamamen fındığın yer aldığını söyledi. Türk kahvesi ile aynı şekilde pişirilip servis edildiğini aktaran Seyhan, içeriğinde kafein bulunmadığı için hem çocukların, hem de yetişkinlerin gönül rahatlığı ile içebileceklerini belirtti. Seyhan, kahvenin tercihe göre süt veya su ile hazırlanabileceğini de ifade ederek, kahve kadar telvesinin de lezzetli olduğunu kaydetti.

Ferda Seyhan, Türkiye'nin üretim açısından dünya lideri olmasına rağmen fındığın tamamının satılamadığını ifade etti. Seyhan, "Yaklaşık 50 bin tonluk fındık bekletiliyor. Stok fazlası ürünler ekonomik açıdan da sorun oluşturuyor. Biz fındık kahvesi üretiminde kaliteli, ancak ticari değeri düşük fındıkların kullanılmasını hedefliyoruz. Ayrıca kahve üretiminde kullandığımız fındığı tamamen doğal yollarla işleyerek, hem yağını hem de posasını değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu. 

Fındık üretimin de Dünya’da ilk sıradayız

Fındık bademden sonra dünyada en yaygın yetiştiriciliği yapılan sert kabuklu meyvedir. 
Fındığın kültür çeşitleri Türkiye, İtalya, İspanya, ABD, Çin, İran, Yunanistan, Fransa, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Kırgızistan, Portekiz, Beyaz Rusya, Moldova, Tacikistan, Gürcistan, Ukrayna, Tunus, Macaristan, Kıbrıs ve Kamerun’da yetiştirilmektedir. Bununla birlikte, FAO istatistiklerinde üretici olarak henüz yer verilmeyen Arjantin, Avusturya, Avustralya, Estonya, İran, Yeni Zelanda, Romanya, Slovenya, Suriye, Ukrayna, İngiltere ve Yugoslavya gibi ülkelerde de az da olsa fındık üretilmekte ve üretimin artırılmasına yönelik önemli çalışmalar yapılmaktadır.  Dünya fındık üretimi, 1960’lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken, 2004-2011 yılları ortalamasına göre 802 bin tona çıkmıştır. Dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70’ini gerçekleştiren Türkiye’yi sırasıyla İtalya ve ABD takip etmektedir.
Kahve nedir;

Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içeceğe kahve deniyor. Rize’nin Srahoz’dan (Çorapçılar) Ahmet Topal’a, “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır ya, şimdi Fındık kahvesi üretilmiş, fındık kahvesinin hatırı ne kadardır” diye soruyorum, “Normal kahvenin ki kırk yıl olursa Fındık kahvesinin hatırı yüz yıldır daa”diye cevap veriyor.

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2013, 14:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER