Prof. Dr. Davut TURAN, Dr. Maurice KOTTELAT ve Arş. Gör. Esra Doğan’ın bilimsel çalışmaları neticesinde Türkiye’de bulunan ancak bu güne kadar dünya bilim literatürüne girmemiş 2 ‘tatlısu kefali’ türü keşfedildi; Prof. Dr. Davut TURAN, Prof. Dr. F. Güler EKMEKÇİ, Arş. Gör. Cüneyt KAYA ve Arş. Gör. Salim Serkan GÜÇLÜ’den oluşan diğer bir araştırma ekibi de yeni bir ‘noktali inci baliği türü’ keşfetti.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut TURAN, keşfedilen yeni türlerin bulundukları yerler de dikkate alınarak; Squalius adanaensis, Squalius seyhanensis ve Alburnoides manyasensis olarak isimlendirildiğini ifade etti. TURAN, Fakülte olarak güçlü akademik kadro ve çalışma ekibine sahip olduklarını, çalışmalarında kendilerine her türlü desteği veren Fakülte Dekanı Prof. Dr. Selami ŞAŞMAZ ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Arif YILMAZ’a teşekkür ettiklerini söyledi.
Keşfedilen yeni türler oldukça geniş bir dağılım alanına sahip olan Sazangiller (Cyprinidae) familyasına aittir. Sazangiller omurgalı hayvanlar içerisindeki en büyük familyalardan birisidir ve bu familya 220 cinse ait 2400’ün üzerinde tür ile temsil edilmektedir.
Alburnoides manyasensis
Yeni türlerden Alburnoides manyasensis Manyas Gölü’nün drenajı olan Koca Çay’dan tanımlanmıştır. Türün ismi ilk bulunuş yeri olan Manyas Gölü’nden türetilmiştir. Bu tür Türkiye’nin endemik türlerindendir. Bilinen maksimum standart boyu 9,2 cm’dir.
Squalius adanaensis
Squalius adanaensis Adana ilinde bulunan ve Seyhan Nehri’nin kolu olan Üçürge Çayı’ndan tanımlanmıştır. Bu tür Türkiye’nin endemik türlerindendir. Bu türün ismi Adana ilinden türetilmiştir. Squalius adanaensis’in bilinen maksimum standart boyu 18 cm’dir.
Squalius seyhanensis
Squalius seyhanensis Kayseri ilinde bulunan ve Seyhan Nehri’nin kolları Sarız, Zamantı ve Karagöz çaylarından tanımlanmıştır. Bu türün isim Seyhan Nehri’nden türetilmiştir. Squalius seyhanensis’in bilinen maksimum standart boyu 30 cm civarındadır.