,

İnsan önceliği anahtardır

Yabancı makaleler;

Bu alıntı bir google çeviri tercümesidir ve şu yaşanan süreçte bilgi edinmek amacıyla yayınlanmıştır!(Karadenizolay.com yayın yönetmeni)

Çin merkezli bir İngiliz arkadaşım olan John Ross'un makalesi. Sonuna kadar okumaktır.

* İnsan Önceliği Anahtar *
_Çin neden Covid-19 savaşında başarılı ve ABD felaket yolunda_

John Ross * tarafından

Çin'in hem 2008 krizinde hem de Covid-19 salgında ABD'den daha iyi performans göstermesi, Pekin lehine jeopolitik bir değişim görecek. ABD felakete yol açan pandemik yanıtı ile ne kadar uzun süre devam ederse, değişim o kadar büyük olacaktır.

Salgının net bir küresel seyri var. Çin'de başlayan koronavirüs salgına rağmen, Pekin hızla kontrol altına aldı - yurtiçinde iletilen vakaların sayısı Mart sonunda neredeyse sıfıra indirildi. ABD ve Batı Avrupa'da, tam tersine, dava sayısı görünürde tepe noktası olmadan dikey olarak artmaktadır.

Mutlak anlamda, ABD ve İtalyan koronavirüs vakalarının sayısı zaten Çin'den daha fazladır. Ancak, mutlak sayılardaki karşılaştırmalar, nüfuslarının Çin'den çok daha küçük olması nedeniyle, ABD ve Batı Avrupa'daki koronavirüs krizinin şiddetini büyük ölçüde vurgulamaktadır. Gerçekte, ABD ve Batı Avrupa koronavirüs pandemisinin göreceli şiddeti, Çin'deki krizin en kötü noktasından çok daha kötüdür ve hala artmaktadır. Bu felaket ABD ve Batı Avrupa başarısızlığı uluslararası mali krizden daha şiddetli olacak ve derin jeopolitik sonuçlara yol açacak.

Çin'in başarısından hemen sonra iki kilit mesele var - Çin bunu nasıl başardı ve uluslararası etkisi nedir?

Teknik olarak, Çin'in koronavirüsü kontrol etme yöntemleri bilinmiyordu - karantinalar, nüfusun iç mekanda kalmasına izin vermek için evlere gerekli teslimatlar, zorunlu maske takma, test etme, tıbbi personelin etkilenen bölgelere aktarılması. Çin bunları ABD ve Batı Avrupa'dan çok daha titiz bir şekilde uyguladı. Ancak bu teknik farkın arkasında, toplumun Çin tarafından açıkça anlaşılması vardı.

En temel sorun, Çin'in insanların gerçek yaşamlarını etkilediği için gerçek bir insan hakları anlayışından başlamasıydı - Batılı, sadece resmi 'insan hakları'nın yapay yapılarını değil. Ölümcül bir salgında, temel insan hakkı hayatta kalmaktır.

Daha genel olarak, gerçek insanlar için hayatınızdaki en temel mesele, Facebook'u kullanıp kullanamayacağınız ya da bir seçimde bir şey vaat eden ve ardından bundan sonra tamamen farklı bir şey yapan bir politikacı için oy kullanıp kullanamayacağınız değildir. onlar üzerinde gerçek bir kontrol yok, ama ölümcül bir tehditle karşı karşıya kaldıklarında hayatta kalma ve iyi ve yükselen bir yaşam standardına sahip olma, sağlık hizmeti alma, eğitim ve insanların sayısız diğer gerçek kaygıları.

Bu bağlamda, koronavirüs ile mücadele öyle bir boyuttaydı ki, bir savaş olarak gerçekleştirilmesi gerekiyordu - Çin'de, genellikle virüse karşı 'Halk Savaşı' olarak adlandırılıyor.

Bu Çin'in önlemlerini açıklıyor. Bu başlangıç ​​noktası anlaşıldıktan sonra stratejisi kesinlikle mantıklıydı. Her şeyden önce, virüsü Wuhan ve Hubei ile sınırlamak için mümkün olan her şeyi yapmak gerekiyordu - eğer Çin'e yayılmış olsaydı kontrol etmek imkansız olurdu. Bu nedenle, ilk belirleyici tedbir katı seyahat kısıtlamalarıydı.

İnsanların Wuhan / Hubei'den ayrılmasına izin verilmiş olsaydı, ezici sayılar virüsün Çin'e kontrolsüz bir şekilde yayılmasıyla kaçardı - bu tam olarak ABD veya İspanya'da New York veya Madrid gibi enfeksiyon merkezlerinden kaçan insanların virüsü yaydığı şeydir. .

Hiç şüphe yok ki bu Wuhan / Hubei'de büyük acılara neden oldu. İnsanların ayrılmasını önleyerek, Hubei'nin sağlık sistemi üzerinde akıl almaz bir baskı oluşturdu. Çin, on binlerce sağlık görevlisini Hubei'ye döktü, ancak bu mutlaka zaman aldı.

Sovyet tarihinin en büyük savaşlarından biri olan Stalingrad ile karşılaştırılabilir. Orada, Stalingrad'daki savunucuların Alman Ordusu'nu şehir içindeki savaşta bağlaması hayati önem taşıyordu, Sovyet Ordusu sonunda Nazileri parçalayan kuşatmayı hazırladı. Sonuç olarak Stalingrad'ın içindeki Sovyet kayıpları korkunçtu - şehrin savunucuları Sovyet halkının kararlı zaferini sağlamak için hayatlarını verdi. Buna paralel olarak, Wuhan'daki insanlar tüm Çin halkını korumak için hayatlarını verdiler. Hubei ve Wuhan'ın sağlık personeli haklı olarak Çin halkının kahramanları olarak kabul edilmektedir.

Virüsün yayılmasını önleme konusunda belirleyici bir görev elde edildikten sonra Çin, Hubei ve son olarak Wuhan'daki virüse baskı yapabilir. Wuhan'da iyi arkadaşlarım var. Wuhan'da kastettiği yoğun acıya rağmen halkın bu ulusal stratejiyi anladığını biliyorum.

Batı'da 'insan hakları'nın katastrofik başarısızlığı_

Fakat Batı'daki sözde 'insan hakları' örgütlerinin buna cevabı neydi? Çin'in başarılı stratejisinin tamamen ideolojik temelde tamamen kınanması!

'İnsan Hakları İzleme Örgütü' genel müdürü Kenneth Roth, “Tipik Çin Komünist Partisi modasında Pekin, halk sağlığı ve insan haklarının gerektirdiği şeffaf ve hedefli yaklaşımı sürdürmek yerine 35 milyon insanı sınırlandırıyor.” İngiltere'de Guardian, Çin'in kararlı eylemlerine başlamasından neredeyse iki ay sonra, 20 Mart'ta nihayet itiraf etmeden önce Çin'in virüsle başa çıkma yöntemlerine saldıran makalenin ardından makaleyi yayınladı: “Katı seyahat kısıtlamaları ve sosyal mesafelendirme gereksinimleri istenen etkiye sahip gibi görünüyor.”

Hong Kong isyancılarının destekçisi Joshua Wong, örgüt Çin'in başarılı stratejisini desteklediğinden DSÖ genel müdürünün istifasını istedi.

Mart ayı sonunda dünyanın çoğu Çin'in doğru olduğunu kabul etti. Örneğin, ABD'de Bloomberg hakkındaki yeni bir sütunda bariz bir başlık vardı: “Dünyanın geri kalanı, Pekin'in koronavirüsle savaşma yoluna ayak uyduruyor.”

“Çin böyle adımlar atmamış olsaydı, bir simülasyon Şubat ayına kadar sekiz milyon vaka olabileceğini gösteriyor… Aslında, her hükümet tekerleği yeniden icat ediyor gibi görünüyor, ancak olaylar onları Çin'in yoluna girmeye zorluyor: okulları ve halka açık yerleri kapatmak, kapatmak sınırlar, sokağa çıkma yasağı koyma, hareketi engelleme, ”diye okudu sütun.

Roth, Guardian veya Wong'un tavsiyesi alınmış olsaydı, şimdiye kadar binlerce kişi, muhtemelen on binlerce kişi ölecekti.

_ABD'de hata_

Batı'daki bu yanlış yaklaşım şimdi ABD ve Batı Avrupa'da bir felaket yarattı. Bunun yıkıcı ölçeği, Çin ile bireysel Batılı ülkeler arasında mutlak sayılar açısından karşılaştırmalar yapılarak gizlenmiştir. Bu, koronavirüs salgınının Batı ülkelerindeki etkisinin Çin'deki en kötü dönemden çok daha fazla olduğu gerçeğini gizliyor - çünkü Çin'in nüfusu herhangi bir Batı ülkesinden çok daha büyük - ABD'nin dört katından fazla ve İtalya'nın 23 katı.

Örneğin, 28 Mart için DSÖ verileri, ABD'nin 16.894 yeni günlük koronavirüs vakasına sahip olduğunu göstermektedir - Çin'in en kötü günlük zirve değeri 3,887'nin 4,3 katı. Ancak Çin'in nüfusu ABD'nin nüfusunun 4.25 katı. Dolayısıyla, Çin'in nüfusu ile orantılı olarak ABD rakamları 71.799'a (16.894 x 4.25) eşittir. Koronavirüsün ABD'deki etkisinin nispi yoğunluğu bu nedenle Çin'deki en kötü günün 18 katından daha büyüktür! Ve ABD'deki günlük vakaların sayısı güçlü bir şekilde yükseliş eğrisindedir. ABD'de gerçek bir felaket gelişiyor.

Bunun etkisini anlamak için, yurtdışındaki ABD birlikleri birçok kez ciddi savaş zayiatlarına maruz kaldı - II.Dünya Savaşı, Kore, Vietnam, Irak. Ancak Amerikan tarihinde sadece iki kez ABD topraklarında kitle ölüm olayları yaşandı - İç Savaş ve 1918-19'ların İspanyol gribi salgını. Birkaç gün içinde ABD politikasında dramatik ve beklenmedik bir değişiklik olmadığı sürece, ABD'de üçüncü toplu ölüm olayı gerçekleşecek. Bu, ABD ekonomisini uluslararası finansal krizden daha kötü bir düşüşle mutlaka etkileyecektir.

Bu durumun jeopolitik sonuçları hem acil hem de uzun vadelidir. Kısa vadede, koronavirüs kütle kuvvetiyle sadece üç bölgeye çarptı - Çin, ABD ve Batı Avrupa. Diğer bölgelerdeki ülkeler önümüzdeki haftalarda tam gücünü hissedecekler. Ya Çin'in başarılı yolunu izlemeye çalışabilirler ya da ABD'nin felaket yolunu takip edebilirler.

Ayrıca, dünyanın en büyük üreticisi olan Çin, onlara kesin pratik yardımlarda bulunabilir. Fransa'nın Çin'den bir milyar yüz maskesi sipariş edebileceği kadar basit bir gerçek neyin mümkün olduğunu gösteriyor. Batı'nın resmi insan hakları kavramının saçmalıkları milyarlarca insana gösterilecek. Bu kaçınılmaz olarak Çin'in lehine jeopolitik bir değişim yaratacaktır.

Uzun vadeli jeopolitik sonuçların ne kadar derin olacağı, ABD'nin şu anki felaket yolunda ne kadar devam edeceğine bağlı. ABD'nin ciddi bir durgunluktan kaçınması imkansız - kesinlikle Büyük Buhran'dan bu yana üretimdeki en keskin düşüş ve muhtemelen daha da kötüsü. ABD ekonomisinin ne kadar hızlı toparlanabileceği, tıbbi krizini ne kadar çabuk çözebileceğine bağlıdır. Ancak bunu başarmak için, daha önce verilen nedenlerden ötürü, ABD tamamen yanlış insan hakları kavramını, insan yaşamlarının ekonomiye tabi kılınmasını ve özünde Çin'in doğru olduğunu kabul etmesini bırakmaktadır. Böyle muazzam bir değişimin, kelimenin tam anlamıyla her gün önemli olduğu bir pandemide neredeyse yeterince hızlı olması muhtemel değildir.

Son 12 yılda, dünya iki büyük küresel testten geçti - uluslararası finansal kriz ve koronavirüs pandemisi. Her ikisinde de Çin ABD'den çok daha iyi performans gösterdi. Bu mutlaka jeopolitikte Çin lehine büyük bir değişime yol açacaktır. ABD koronavirüse şu anki felaket tepkisiyle ne kadar uzun süre devam ederse, kayma o kadar büyük olacaktır.

_ * Chongyang Finansal Araştırmalar Enstitüsü, Renmin Çin Üniversitesi ve Londra Belediye Başkanı ekonomi ve işletme politikası eski müdürü. 1992-2000._ yılları arasında Moskova'da yaşadı.

YORUM EKLE