Vali Aydoğdu açıkladı;
“Artvin, Dünya’da ikinci sırada”..
Vali Cengiz Aydoğdu, Turizm talebindeki değişimler Artvin’e avantaj sağlıyor. İsteklerin örtüşmesi Artvin’e gelen turist sayısında düzenli bir artış sağlıyor. Örneğin, turiste akışkanlık hızı itibariyle Dünya’da 2’nci sırada gelen Çoruh Nehri’nde rafting yapmanın ayrıcalığı ve heyecanı’nı yaşatıyoruz ”dedi.
Karadenizolay(Artvin)- Artvin turizmini ve turizm çeşitliliğini değerlendiren Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Dünyada ve Ülkemizde yaşanan turizm taleplerindeki değişimlerden dolayı, Artvin’e gelen yerli ve yabancı turist sayısında her yıl artış yaşandığını kaydetti.
Vali Aydoğdu:” Artvin’in turizm çeşitliliği turistin istekleri ile örtüşüyor. Bu nedenle ilimize gelen turist sayısında her yıl düzenli bir artış kaydediliyor. İlimize 2006 yılında 60 bin yabancı, 125 bin yerli olmak üzere 185 bin turist geldi. İl ekonomisine yaklaşık 9 milyon dolar katma değer sağladı” dedi.
Artvin’in, diğer illerde bulunmayan veya benzerlerinden çok daha farklı doğal güzelliklere sahip yaylalara, dağlara, göllere ve nehirlere sahip olduğunu anlatan Vali Aydoğdu, “ İşte bu farklı zenginlikler yerli ve yabancı ziyaretçiyi ilimize çekiyor. Örneğin,. Yaylalardaki sosyo-kültürel yaşam içerisinde yapılmakta olan festivaller, artık ülkemizin her yerinde talep yaratır olmuştur. Hatta Artvin’le özdeşleşmiş olan Kafkasör Kültür Turizm ve sanat Festivali’ne yurt dışından da turist grupları gelmektedir.” şeklinde konuştu.
Kaçkar dağları’nın özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistin sürekli ilgi odağı olduğunu belirten Vali Aydoğdu,” Bu ilgi kışın da aynı şekilde devam ediyor. Dünya’da sadece 20 noktada yapılmakta olan, kayak sporunun en uç noktası durumundaki helıskı sporu imkanları da bulunmaktadır. İsviçre’de yerleşik bir firma tarafından Yusufeli Yaylalar köyünde konaklama yapılmakta ve dağların zirvesinden vadilere kaymaktadırlar.” dedi.
Borçka İlçesine bağlı Camili (Macahel) bölgesi’nin UNESCO tarafından Bio-Rezerv alanı ilan edilmiş olduğunu hatırlatan Vali Aydoğdu şöyle devam etti.” Özellikle yaz aylarında yoğun ziyaretçi oluyor. Çünkü Camili bölgesi biyolojik çeşitlilik açısından Dünya’da nadir yörelerden biri. Aynı şekilde başta Borçka ve Şavşat’ta bulunan Karagöller olmak üzere il genelinde sayıları 30’a varan göller büyük çekim merkezleri. Geleneksel kültürümüz içinde yer alan yaylacılık geleneği de bozulmadan günümüze kadar gelmiştir ve yaylalar eko-turizm açısından önemlidir. Keza, Kaleler, Manastırlar, Kiliseler de talep yaratan diğer tarihi ve kültürel varlıklarımız.”
Çoruh vadisi boyunca inşa edilen enerji barajları nedeniyle oluşan göllerin daha şimdiden turizme farklı bir boyut kazandırmaya başladığını kaydeden Vali Aydoğdu.” Baraj gölleri çevresindeki yeni rekreasyon alanları, Artvin’in doğal güzelliğine farklı bir zenginlik katmıştır.” dedi.
Artvin’in sosyal ve kültürel yaşamının da çok farklı ve renkli olduğunun altını çizen Vali Aydoğdu açıklamalarını şöyle noktaladı:” Artvin Halk oyunları çok zengin folklorik yapıya sahip, Çoruh Nehri gibi coşkuludur. Kısaca Artvin, tüm doğal ve kültürel değerleriyle, alternatif turizmde, alternatifsiz bir il olma özelliğine sahiptir.”
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2014, 09:07