,

Karadeniz daha temiz..

Karadeniz'in Kirliliğe Karsı Korunması Komisyonu Rusya Dönem Başkanı Natalia Tretyakova, "Bu organizasyona katılmak Rusya adına büyük bir şereftir. Bu toplantı 20 yıllık çalışmamızın ne kadar değerli olduğunu gösteriyor" dedi.

Karadeniz daha temiz..

 KARADENİZ’İN KİRLİLİĞE KARŞI KORUNMASI SÖZLEŞMESİ (BÜKREŞ SÖZLEŞMESİ) 20.YILINDA İSTANBUL’DA KUTLANDI

-ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI SEDAT KADIOĞLU:

“CEVRE ATALARIMIZIN BİZE BIRAKTIĞI BİR MİRAS DEGİL, BİZİM ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIMIZ BİR EMANETTİR. ÇÜNKÜ TÜRK TOPLUMU EMANETİ MİRASTAN ÇOK DAHA ÖNEMSER. BU EMANETİ KORUMAK İÇİN ULUSAL VE BÖLGESEL ANLAMDA BAKANLIK OLARAK ÇALIŞMALARIMIZ BÜYÜK BİR ÖZVERİ İLE DEVAM ETMEKTE”

-İSTANBUL VALİ YARDIMCISI FEVZİ GÜNES:

“BU DEV ORGANİZASYONDA BULUNMAKTAN SON DERECE MEMNUNUM”

-KARADENİZ’İN KİRLİLİĞE KARŞI KORUNMASI KOMİSYONU RUSYA DÖNEM BAŞKANI NATALIA TRETYAKOVA:

“BU ORGANİZASYONA KATILMAK RUSYA ADINA BÜYÜK BİR ŞEREFTİR. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NA ÇALISMALARINDAN ÖTÜRÜ TEŞEKKÜR EDERİM”

- KARADENİZ’İN KİRLİLİĞE KARŞI KORUNMASI KOMİSYONU DAİMİ SEKRETARYASI BAŞKANI PROF. DR. HALİL İBRAHİM SUR:

“KARADENİZ EKOSİSTEMİ 20 YIL ÖNCESİNE NAZARAN DAHA İYİ”

İSTANBUL – Karadeniz’de yaşanacak olası bir kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla imzalanan Bükreş Antlaşması 20. yılında Karadeniz Komisyonu Daimi Sekretaryası tarafından düzenlenen organizasyonla İstanbul’da kutlandı. Kutlamada Karadeniz’e kıyısı olan 6 ülke tarafından imzalanan anlaşmanın 20 yıldır büyük bir özveri ile sürdürüldüğü vurgulandı.

Kara kökenli kaynaklardan ve deniz taşımacılığından kaynaklanan kirlilik ile mücadele ve deniz canlı kaynaklarının sürdürülebilir yönetiminin sağlanması konusunda yasal zemini oluşturmak anlaşmanın en temel amacını oluşturuyor.

Bükreş Sözleşmesi’nin uygulama organı olarak kurulmuş olan Karadeniz Komisyonu Daimi Sekretaryası, Bükreş Sözleşmesi’nin uygulanması ve Karadeniz Stratejik Eylem Planı yani sıra yıllık çalışma programı dâhilinde koordinasyon ve yönetim fonksiyonları için temel kurumsal mekanizmaların iyileştirilmesine önemli katkılar sağlamakta.

Organizasyona katılan Cevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, “Balıkçılığın yapıldığı en önemli denizimiz Karadeniz. Türkiye bu antlaşmaya imza atan 6 ülke içerisinde lider konumunda. Sekretaryanın İstanbul da olması ülkemiz için büyük bir prestij. Ülkemiz diğer ülkelere nazaran cevre kirliliğini önlemek için yapılan çalışmalarda önemli bir noktada. 219 noktada gemi kaynaklı katı alım hizmeti verilmektedir. Bunlardan 29’u Karadeniz’de bulunmaktadır. Denizlerimizde toplam 208 istasyonda kirlilik izleme faaliyeti gerçekleştirilmekte olup, Karadeniz kıyısı boyunca 69 istasyonda izleme yapılmaktadır. Cevre atalarımızın bize bıraktığı bir miras değil bizim çocuklarımıza bırakacağımız bir emanettir. Çünkü Türk toplumu emaneti mirastan çok daha önemser. Bu emaneti korumak için ulusal ve bölgesel anlamda bakanlığımız olarak çalışmalarımız büyük bir özveri ile devam etmekte” dedi.
İstanbul Vali Yardımcısı Fevzi Güneş, “Antlaşma ile ekosistemin bozulmasına karsı mücadele edilmiş ve netice itibari ile çok büyük basarî elde edilmiştir. Bu dev organizasyonda bulunmaktan son derece memnunum” dedi.
Karadeniz’in Kirliliğe Karsı Korunması Komisyonu Rusya Dönem Başkanı Natalia Tretyakova, “Bu organizasyona katılmak Rusya adına büyük bir şereftir. Bu toplantı 20 yıllık çalışmamızın ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Bu anlaşmaya imza atan Karadeniz’in ekosistemini tekrardan eski günlerine dönmesini sağlayan bütün ülkelere teşekkür ederim” dedi.

Karadeniz’in Kirliliğe Karsı Korunması Komisyonu Daimi Sekretaryası İcra Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Sur, Karadeniz ekosisteminin 20 yıl öncesine nazaran çok daha iyi olduğunu belirtti. Sur, “Çalışmalara katılan herkese teşekkür ederim” dedi.

İstanbul Vali Yardımcısı Fevzi Güneş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de katıldığı organizasyonda Karadeniz çevresinin korunması amacıyla hazırlanan Karadeniz Çevresinin Korunması Stratejik Eylem Planı’nın en kısa zamanda hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

 TÜRKİYE’NİN DENİZLERİ VE SAHİLLERİ DAHA TEMİZ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sahilleri eski günlerine kavuşturmak için başlattığı Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesiyle Fethiye-Göcek, Köyceğiz-Dalyan, Datça-Bozburun, Gökova ve Foça da deniz kirliliğinin önüne geçti.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  8.500 km kıyı uzunluğuna sahip Türkiye’nin  kıyı ve denizlerindeki kirliliği önlemek için çalışmalarına hız verdi. Bakanlık, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) uygulayıcı ortaklığıyla Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle hayata geçireceği  Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’ni  2013’te tamamlamayı hedefliyor.  Sürdürülebilir bir balıkçılık yönetimi sağlamayı da hedefleyen bakanlık, Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının daha etkin kullanımını  sağlayarak yerel teşkilatlarda kapasite artırımını  sağlayacak. 

 Sürdürülebilir ekonomik faaliyetler için halkın görüşleri değerlendiriliyor

Çevre ve Şehircili Bakanlığı, proje çalışmalarında halkın görüşlerine de yer verdi.  Bölge temsilcileriyle yapılan toplantılar sonrası Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi için doğal ürünlerin ekonomik faaliyet olarak değerlendirilmesi ve bu kapsamda bölgede bir “ekoköy” oluşturulması önerileri dikkat çekti. Ayrıca,  Fethiye-Göcek ÖÇK bölgesi için 37 yürüyüş parkurunun tamamlanması, organik tarımın geliştirilmesi ve organik tarım büfeleri yapılması talebleri de dikkat çekti.

 Projede   Gökova ÖÇK Bölgesi’nin  yoga ve sağlık turizmi için desteklenmesi istendi. Köyceğiz-Dalyan ÖÇK Bölgesi için sığla ağacının marka değerinin oluşturulması ve bölgede İskandinav tipi ağaç evler yapılması talebeleri de  göze çarptı. 

Ayrıca, Ayvalık Adaları Tabiat parkı için dalış parkları yapılması ve dalış turizminin geliştirilmesi önerisi yapılırken, Foça ÖÇK Bölgesi’ndeki termal potansiyelin turizm amaçlı kullanılması da talepler arasında yer aldı. Alınan öneri ve görüşlerin hayata geçirilmesi konusundaki ayrıntılı incelemeler devam ediyor. 

 Yıllık ekonomik değerler belirlendi

Proje kapsamında gerçekleştirilen ekosistem hizmetlerinin değerleme çalışmalarında, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ile Foça ve Gökova ÖÇK Bölgeleri’nde yıllık olarak üretilen ekonomik değerler belirlendi. Bu sonuçlara göre Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın yıllık ekonomik değeri 42 milyon 856 bin 808 ABD doları olurken, bu değer Foça ÖÇK bölgesi için 37 milyon 66 bin 203 ABD doları ve Gökova ÖÇK Bölgesi için 28 milyon 526 bin 64 ABD doları olarak tespit edildi.

Sosyo-ekonomik araştırmalar tamamlandı

Proje çalışmaları planlamaya uygun olarak ilerlerken, Fethiye-Göcek ve Datça-Bozburun ÖÇK Bölgeleri’ndeki sosyo-ekonomik araştırmalar da tamamlandı. Bununla birlikte, Gökova ve Datça Bozburun ÖÇK Bölgeleri mevcut balıkçılık ve sosyo-ekonomik araştırmalara ilişkin çalışmalar da bitirildi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2012, 20:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER