,

EYOF 2011 Trabzon'a Muhteşem açılış

Başbakan Erdoğan: "Daha büyük başarılar için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız." Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: "Avrupalı gençler burada mutlu günler geçirecek." Patrıck Hickey: "Burada yarışacak gençler gelecekte büyük başarılara imza atacaklar."

EYOF 2011 Trabzon'a Muhteşem  açılış

Başbakan Erdoğan: "Daha büyük başarılar için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız." 

 Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç: "Avrupalı gençler burada mutlu günler geçirecek." 

Patrıck Hickey: "Burada yarışacak gençler gelecekte büyük başarılara imza atacaklar."

 Şehitlerimiz ve Norveç'te ölenler için ayrı ayrı saygı duruşu yapıldı.

 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın açılışı muhteşem bir törenle yapıldı.

Hüseyin Avni Aker Stadı'ndaki törenlere ülkelerin girişi ile başlandı. İlk olimpiyatların yapıldığı ülke olan Yunanistan'ın alana girişinden sonra geçişler alfabetik sıraya göre yapıldı.

Hüseyin Avni Aker Stadı'na  en son  giren Türkiye kafilesi coşkuyu zirveye çıkardı. Türk kafilesinin ardından oyunların maskotu olan  hamsilerin 15 tanesi animatörler eşliğinde geçişe katıldı ve seyirciden  büyük bir alkış aldı.

 Ülkelerin geçişlerinden sonra Mustafa Erdoğan yönetiminde sahne alan halk oyunları ekipleri, Karadeniz horonu ve kolbastıdan kareler sundular.

 Türkiye Milli Marşı'nın okunması  ve Türk Bayrağı'nın göndere çekilmesi  ; ardından da Olimpiyat Marşı'nın okunması  ve  Olimpiyat Bayrağı'nın göndere çekilmesinden sonra Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç söz aldı.

 Bakan Kılıç, ülke olarak oyunların mükemmel bir şekilde gerçekleşmesi için büyük bir titizlikle çalıştıklarını vurgulayarak, Başbakan Erdoğan'ın özellikle spor yatırımı ve organizasyonlarına büyük bir önem verdiğini söyledi.

 Bakan Kılıç, bir spor kenti olan Trabzon'un sahip olduğu dünya çapında tesislerle bundan sonra da büyük organizasyonlara imza atacağını belirterek, "Avrupalı gençler burada mutlu günler geçirecek, ülkelerine güzel hatıralarla döneceklerdir. Yarışmaların sportmenlik  ve fair-play ruhuna uygun geçeceğine inanıyorum." dedi.

 Daha sonra Avrupa Olimpiyat Komiteleri (EOC) Başkanı Patrick Hickey söz aldı. Hickey, sözlerinin başında herkesi, Norveç'te meydana gelen terör olayında hayatını kaybedenler için saygı duruşuna çağırdı.

 Hickey, gelecekte büyük başarılara imza atacak gençlerin bu organizasyonlarda yetişip tecrübe kazandıklarını hatırlatarak,  genç sporcuların dostluk ve barış içinde centilmence mücadele etmesini istedi.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da konuşmasının başında Norveç'te meydana gelen olaydan büyük üzüntü duyduklarını belirterek, "Ben de sizi son günlerde teröre kurban verdiğimiz 20 şehidimiz için saygı duruşuna çağırıyorum." dedi. Saygı duruşunda seyirciler "Şehitler ölmez, vatan bölünmez!" sloganı attılar.

 Başbakan Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:

''Olimpiyat bayrağının ilk kez dalgalanmasında büyük bir gurur duyuyorum. Sporun içinden gelen ve spora büyük emek veren bir Başbakan olarak şu gerçeği özellikle vurgulamak istiyorum. Müzik gibi, edebiyat gibi, sanat gibi sporun dili de evrensel bir dildir. 

 Bu evrensel dil sevginin, barışın, bütün sınırları aşan ve insanları kucaklaştıran bir dildir. Spor alanındaki rekabet, gücün değil estetiğin, zarafetin, inceliğin rekabetidir. Türkiye'nin her alanda dünya ile bütünleştiği ve gücüne güç kattığı bu dönemde spor alanına yaptığımız yatırımlarla ve elde ettiğimiz başarılarla büyük onur duyuyoruz.''

 Kendisi de bir Trabzonlu olan eski Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak döneminde spora önemli yatırımlar yapıldığını belirten Erdoğan, ''Faruk Bey'in döneminde başlatılan yatırımlarda, bu olimpiyatlar için yaklaşık  500 trilyona varan bir yatırımı gerçekleştirdik. Kendisine gayretleri sebebiyle teşekkür ediyorum.'' dedi.

 Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Dünya Üniversite Yaz Oyunları, Formula 1, Şampiyonlar Ligi Finali, UEFA Kupası Finali, Dünya Üniversite Kış Oyunları,

Karadeniz Oyunları, Tenis Turnuvası, Dünya Halter Şampiyonası ve Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası gibi dev organizasyonlara ev sahipliği yaptığını, gelecek dönemde de Dünya Büyükler Güreş Şampiyonası, Dünya Atletizm Şampiyonası, Akdeniz Oyunları ve Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonalarına ev sahipliği yapmaya hazırlandığını kaydetti.

 11. Avrupa Gençlik Olimpiyat Oyunları'nın geleceğin olimpiyat şampiyonlarının da yarışacağı bir spor organizasyonu olması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, barışa giden bu yolda herkesi sevgi ve saygıyla selamladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de mesaj göndererek başarılar dilediği 11. Avrupa Gençlik Olimpiyat Oyunları,   Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından muhteşem bir meşale töreni ve havai fişek gösterisi ile açıldı.

 Oyunların meşalesi Trabzon'un Faroz semtinden yola çıkarıldı.Avni Aker Stadı'nda Oyunlar meşalesini önce engelli yüzücü Beytullah Eroğlu, ardından  milli basketbolcu Nevriye Yılmaz , daha sonra ise son Avrupa şampiyonu milli boksör Fatih Keleş taşıdı.Fatih Keleş'ten meşaleyi alan dünya şampiyonu güreşçi   Selçuk Çebi stadın ortasında meşaleyi yaktı.Bir zincir halinde süren ateş Avni Aker Stadı'nın güney kısmında bulunan 25 metre uzunluğundaki meşaleyi tutuşturdu.

 Törende, sporcu ve hakem yeminleri yapıldıktan sonra, ikinci bölümde halk oyunları gösterileri sunuldu. Pop Müziği sanatçısı Mustafa Sandal da kısa bir konser verdi.

 Açılıştan notlar:

 Açılış töreninde herkesin merakla beklediği bölümde, yine horon ve kolbastı şovu yapıldı.

2007'de yine Korhan Abay'ın sunduğu 1. Karadeniz Oyunları'nın açılışındaki gösterinin ardından Türkiye ve dünya gündemine oturan kolbastı oyunu, EYOF 2011'de de yine etkiliydi.

Hüseyin Avni Aker Stadı'nın beyaza kaplanan zemininde dansçılar, müziklerini sanatçı Fuat Saka ve Yücel Arzen'in hazırladığı gösteriyi izleyenlerin beğenisine sundular. 

 Sanat yönetmenliğini Mustafa Erdoğan'ın üstlendiği "Karadeniz'in kanatları ve  Vira Vira" adlı gösteride, özgü doğal güzellikler ve yörenin ekonomik değere sahip en önemli tarım ürünleri çay ve fındık sembolize edildi. Dans gösterisi, muhteşem ışık ve ses efektleriyle desteklendi. 

 Sahanın ortasına kurulan havuzun çevresinde bölgenin kültürel özellikleri ve deniz temasının işlendiği gösteri büyük beğeni kazandı. 

 Havuzun bulunduğu bölümde oyunların maskotu olan balon şeklindeki hamsi, bir süre havada tutuldu. Bunun ardından Karadeniz balıkçılığında önemli yer tutan trol, deniz tarafındaki kale arkası tribününden diğer kale arkası tribününe kadar oluşturulan bir mekanizmayla yürütüldü. Bu sırada trol üstündeki dansçılar horon teperken, arkasındakiler ise ağlarla horon oynayarak trole eşlik ettiler.

 Sunucu Abay, tanıtım sırasında her ülkenin dünya çapındaki ünlü sporcularından bahsetti. Abay, Azerbaycan'ın geçişi sırasında ''Hoş geldiniz kardeş ülke! '' ifadesini kullanırken ''Eurovision'daki başarınızdan dolayı sizi bir kez daha tebrik ediyoruz!'' dedi.

 Norveçli sporcular, ülkelerinde yaşanan terör saldırısı dolayısıyla sol kollarına siyah bant takarak geçişlerini gerçekleştirdiler.

 Oyunlara katılan 49 ülkenin sporcuları, 40 dakikayı aşan geçiş töreninin ardından kale arkasında kendilerine ayrılan tribündeki yerlerini aldılar.

 EYOF'a en fazla katılımı ev sahibi Türkiye, 140 sporcuyla gerçekleştirdi. Geçiş törenine en son çıkan Türkiye kafilesi, izleyiciler tarafından büyük alkış aldı. 

 Başbakan Erdoğan ve protokol üyeleri, Türk sporcularının geçişi sırasında ayağa kalkarak kafileyi alkışladılar.

Oyunların tanıtımında büyük görev üstlenen   "Maskot Hamsi" de tören geçişinde yer aldı. Animatör eşliğindeki 15 hamsi tribünleri dolduran 20 bini aşkın seyirciden dakikalarca alkış aldı.

kaynak://www.trabzon2011.org/detay/5229/default.aspx 

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2014, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER