M. Kemal AYÇİÇEK – 25 Temmuz 2011
Toplumların kaynaşmasında en önemli etkinlikler, şüphesiz spor müsabakalarıdır. Birbirini tanımayan ülkeler, veya arası açık ülkeler için de akla ilk gelen organizasyon, spor dallarıdır. Bir yarış ruhu, bir misafirperverlik toplumlara sporcular aracılığı ile aşılanır. O nedenle Türkiye’de son yıllarda görülmediği kadar bu uluslar arası etkinliklerde yer alan ülke oluverdi. Şimdi Trabzon 23- 30 Temmuz tarihleri arasında 11.Avrupa Gençlik Olimpiyatları (EYOF)’a ev sahipliği yapıyor ve 49 ülkeden 4 bin sporcuyu ağırlıyor.
Trabzon’da inşaatlara başlandığında her bir yerde pıtırak otu gibi spor komplekslerinin yükseliyor olması, TOKİ’nin şu konut projeleri’nden sanıldı. Her bir inşaatın tabelasını okumaya kalktığınızda, o inşaat ile ilgili verilen tarihlere hep bir müstehzi gülüşlerle bakıldı. Hani şu yolların yapılmasına Nuray Mert’in "Benzetmek gibi olmasın, bunun ardından katliam gelecek manasında değil. 1935’te ilk raporlarda hep yol inşa edilmesinden bahsedilir, çünkü buraya yapılacak harekat için yol lazım. 1935’teki gibi bir katliamı andıracak olmasından değil ama şu anda o bölgedeki şiddet politikalarının da alt yapısı oluyor, o paralelliği hatırlatmak için" demesi gibi, her işe menfi gözle bakabilen anlayışın inadına, Trabzon birbirinden güzel spor tesislerine EYOF sayesinde kavuştu.
Avrupa'daki 17 yaş ve altı genç sporcuları dostluk, fair-play, hoşgörü, barış ruhuyla bir araya getirmek amacıyla EYOF 32 ülkenin katılımı ile Avrupa Olimpik Gençlik Yaz Festivali (EYOF) organize olarak 1991 yılında Brüksel'de Avrupa Olimpik Gençlik Günleri adı altında yapıldı. EYOF'un fikir babası, o zamanlar Avrupa Olimpiyatlar Komitesi (EOC) Başkanı olan ve halen Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanlığı’nı yürüten Jacques Rogge'dur
Tabi spor organizasyonlarını politik çekişmeler de kullanmak doğru bir yaklaşım değil ama maalesef, Türkiye’de hala 2002 öncesi politik anlayışı devam ettirmek isteyen çevreler, her yatırıma mutlaka o pencereden bakıp, yeni nesile bunu EYOF tesisleri üzerinden de yansıtmak istedi. Nitekim, oy verme yaşına gelmemiş gençler, spor komplekslerine hep “siyasi rant yatırımı” diye baktırıldı. Örneğin,Beşirli’den Yıldızlı’ya doğru geçerken yanımızda bulunan genç, Akyazı projesi için yapılan deniz dolgusunu göstererek, “seçim öncesi yığmışlardı kamyonları, bakın şimdi bir tek kamyon kalmamış” diyerek, Akyazı projesi’ndeki çalışmaların mahkeme kararı yüzünden durmuş olduğundan habersizdi , ezberci anlayışı ortaya koyuyordu.Gazetelerde bunu açıkça işleyen haberler ve yazarlar da oldu. Fakat şimdi, EYOF tesisleri eksiksiz ve Trabzon’un her bir yanında pırıl pırıl parıldayan ve gören herkesin gururunu okşayan yatırımlar oluverdi.
Avrupa Olimpiyat Komitesi'nin (EOC) organizasyonu olan ve Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları olarak da adlandırılan EYOF 2011, Türkiye'nin olimpiyat düzeyindeki ilk spor organizasyonu oldu. Yani, Cumhuriyet tarihinde olimpiyat bayrağı ilk olarak Trabzon'da dalgalandı. 49 ülke Arnavutluk, Andorra, Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Çek cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Makedonya Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, İngiltere, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda Cumhuriyeti, İsrail, İtalya, Letonya, Lihteştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Monaco, Karadağ, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Ukrayna’dan bay-bayan olarak Atletizm, Basketbol, Bisiklet, Jimnastik, Hentbol, Judo, Tenis, Voleybol, Yüzme branşlarında İlki 1991 Brüksel (Belçika),1993 Valkenswaard (Hollanda),1995 Bath (İngiltere),1997 Lizbon (Portekiz),1999 Esbjerg (Danimarka),2001 Murcia (İspanya),2003 Paris (Fransa),2005 Lignano Sabbiadoro (İtalya),2007 Belgrad (Sırbistan),2009 Tampere (Finlandiya) ve 11.si de 2011 Trabzon ( Türkiye ). Aynı etkinlikler, daha sonra 2013’te Utrech ( Hollanda ) ve 2015’te de komşu ülkemiz de Tiflis’te ( Gürcistan ) yapılacak.
Trabzon’a dışarıdan gelenlerin değil sadece Trabzon’da oturan insanların da büyük bir şaşkınlıkla pıtırakotu misali görülmedik hızla yapılan spor tesisleri ile artık Trabzon bir olimpiyat kenti olarak bundan sonra tüm spor dallarında akla gelen ilk kent olacak. EYOF’un Trabzon’a getirilmesine kimler vesile olduysa tümüne tabi ki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Spor’dan sorumlu eski Bakan Faruk Nafiz Özak, Gençlik ve spor eski genel müdürü Mehmet Atalay, Trabzon valisi Dr. Recep Kızılcık ve Belediye eski başkanı Volkan Canalioğlu ve şimdiki Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özen, Yurtkur Genel Müdürü Hasan Albayrak, EYOF Koordinatörü Nihat Doker ve adını saymakla bitiremeyeceğimiz resmi ve sivil katkı sunan gönüllülere sadece benim değil herkesin içten teşekkür etmesi gerekir.
Hüseyin Avni Aker stadındaki açılış törenleri muhteşemdi. Türkiye, Trabzon’daki olimpiyat ateşi ile tüm Dünya’ya birbirinden güzel kardeşlik, dostluk ve beraberlik mesajını verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Gürcistan’ın Acara özerk bölgesi Başbakanı Levan Varşolomidze, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül’ün de hazır olduğu törende,Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği Başkanı Patrick Hickey’ın Norveç’te 93 kişinin haince öldürülmesi için bir dakikalık saygı duruşu çağrısı yerine getirildi. Ardından Başbakan Erdoğan’ın, son günlerdeki operasyonlarda verdiğimiz şehitler için bir dakikalık saygı duruşu daveti, aynı zaman da Avrupa’ya önemli bir mesaj oldu.
Evet, güvenlik için Trabzon’a il dışından takviyeler yapıldı, Trabzon’da yaşayanlar için bu güvenlik belki “abartılı” bulunabilir ama Türkiye’de ilk kez bir olimpiyat kenti olan Trabzon’a, ülkemizin Dünya konjonktüründeki konumundan rahatsız olabilecek şer odaklarına fırsat vermemek adına böylesi güvenlik tedbirini reva görenlere de, bu alanda görev yapan tüm güvenlik mensuplarına da teşekkür ediyoruz. Trabzonlu, bu olimpiyatlara verdiği destek ve göstereceği misafirperverlikle de bugüne değin önyargılı beyinlerde iz bırakmış negatiflik olgusunu da pozitif düzeye taşıyacaktır. Türkiye’yi misafir 49 ülke arasında hakkıyla temsil edecek tüm Trabzonlulara da karadenizolay.com adına özellikle teşekkür ediyorum. EYOF, Trabzon, Karadeniz ve ülkemiz ile tüm dünya ülkelerinin kardeşlik, barış ve huzurlu bir Dünya için tüm insanlığa hayırlı olsun.kalın sağlıcakla.