,

Rusya ile vizeler kalkarsa ne mi olur?

 M .Kemal AYÇİÇEK – 18 Ocak 2010 
 
İşler özelikle Dış İşlerinde iyi gidiyor ya, aynı iyiye gidiş İç İşlerine de yansırsa diye kaygı duyanlar, Türkiye ile arasında Vize uygulamaları kalkan ülkelerle ilgili pek de aşağılayıcı, küçümseyici, alaycı tavırlarla güya bu vizelerin kalkmasının bir başarı olmadığından söz ediyorlar. Eski de kalmış düşünce kalıpları arasında sıkışmışlıklarının gereği belki ama ben onlar gibi düşünmüyor ve vizelerin kalkmasını çok önemsiyorum. Şimdi sırada Rusya Federasyonu ile vizelerin kalkması olayı var. İnşallah olur.
 
İki yıl öncesiydi, AB ile ilgili bir yazımda “mecbur muyuz AB’a serbest dolaşım için, bunu Rusya ile neden yapmayalım ki?” demiştim. Şimdi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretinin ardından karşılıklı vizelerin kaldırılması için teknik çalışmalar başlatıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrey  Nesterenko,  Rusya Devlet başkanı Medvedev’in, Rus-Türk İşbirliği ilk toplantısı ve Rus-Türk Diplomatik ilişkilerin 90.yıldönümü için Mayıs-Haziran aylarında Türkiye ziyareti yapacağını açıkladı. Başbakan Erdoğan’da her iki ülke arasındaki vizelerin kalkmasıyla ilgili Medvedev’den bir sürpriz beklediklerini, yani Türkiye’nin vizenin kalkmasına hazır olduğunu açıkladı.
 
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in Mayıs veya Haziran aylarındaki Türkiye ziyaretinden beklenti, vizenin her iki ülke arasında da kaldırılmasıdır. Eğer, Rusya ile de Vizeler kalkarsa Türkiye’den vize istemeyecek ülke sayısı 58’e yükselmiş olacak. Yani, Avrupa Birliği’nde 27 ülke arasında vize yokken, Türkiye’nin 58 ülke ile arasında vize sorunu olmamış oluyor. AB da 27 ülke, kendi içinde alış-veriş yaparken, Türkiye, 58 ülkeyle aynı durumu zaten yaşıyor olacak. 
 
Türkiye’ye vize uygulamayan ülkeler ve özerk idareler, şimdilik Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guetemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya,Lübnan ,Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Palau Cumhuriyeti, Paraguay,Pakistan ,St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu,Tacikistan, Uruguay, Ürdün, Venezuela. Bu liste artık Rusya ile zenginleşir ve ardından Ukrayna belki Yunanistan bile eklenir. Bu durum, kötü mü olur Türkiye için?
YORUM EKLE