,

Karadeniz’in Dibinde Osmanlı Gemileri Bulundu

Ülkemiz üç yanı denizlerle çevrelendiği ve Yirmiyi aşkın  Su Ürünleri ve Deniz Bilimleri Fakültelerimiz olmasına rağmen İngiltere’nin Southampton Centre Üniversitesi, Prof. Jon Adams'ın kontrolorlüğün de yürüttüğü "Karadeniz Arkeolojisi Projesi " ile Karadeniz’in Uluslararası sularında yaptığı deniz altı araştırmaların da hazine buldu. Karadeniz’in 1800 metre derinliklerin de oksijensiz ve zifiri karanlık ortam da Bizans ve Osmanlı dönemine ait 40’ın üzerin de mükemmel korunmuş bir halde batık gemi kalıntıları bulundu.

Karadeniz’in Dibinde Osmanlı Gemileri Bulundu

Ülkemiz üç yanı denizlerle çevrelendiği ve Yirmiyi aşkın  Su Ürünleri ve Deniz Bilimleri Fakültelerimiz olmasına rağmen İngiltere’nin Southampton Centre Üniversitesi,Prof.Jon Adams'ın kontrolorlüğün de yürüttüğü "Karadeniz arkeoloji projesi" ile  Karadeniz’in Uluslararası sularında yaptığı deniz altı araştırmaların da hazine buldu. Karadeniz’in 1800 metre derinliklerin de oksijensiz ve zifiri karanlık ortam da Bizans ve Osmanlı dönemine ait 40’ın üzerin de batık gemi kalıntısı bulundu.

 

“Karadeniz arkeoloji projesi” kapsamın da jeofizik araştırmaları yapan Southampton Centre Üniversitesi’nden  Prof. Jon Adams öncülüğündeki uluslararası araştırma ekibi,  Bartın ve  Sinop açıkların da (Bulgaristan açıkları) kırktan fazla oksijensiz ortam da (ölü bölge) şaşırtıcı derecede iyi korunmuş Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait antik batık gemiler bulunduğunu açıkladı. Yüksek çözünürlüklü 3D fotoğraf için optimize edilmiş, Interceptor ile 'geleneksel su altı kameraları dört kat daha hızlı olan' ve yüksek çözünürlüklü kameralar ve lazer tarayıcı Jeofizik araçlarına sahip Keşif gemisi Stril Explorer ile Karadeniz’in  1.800 metre derinlikteki  Karadeniz yüzeyinin altında dünyanın en gelişmiş sualtı cihazları ile donatılmış bir off-shore Gemisi, deniz altında ki keşif haritalama, batık ve antik manzaralar ortaya çıkardı.

  Osmanlı döneminden bir batık

Prof. Jon Adams, Karadeniz kıyısın da yaşayan topluluklar hakkın da yeni bilgiler sağlayacak çalışmanın “ölü bölge” diye nitelendirilen denizin 150 metre altından başlayarak 1800 metre derinliklere kadar olan alanlardaki antik kalıntıların şaşırtıcı derece de mükemmel korunmuş olduğunu söylüyor. Bu da arkeologların çoğu tarihi kaynaklarda bilinen gemi türleri ile ilgili görüşlerinin harita keşiflerinde doğrulandığını gösteriyor.

 

Karadeniz’in alt tabakasında ışık ve oksijen olmadığı Anoksik tabaka da hiçbir hayat bulunmuyor. Bu ortamda genellikle organik maddeler, ahşap ve batık ve taşınan yükler de dahil tüm organizmalar, bozulmadan asırlarca kalabiliyor. Karadeniz Deniz Arkeolojisi Projesi direktörü prof. Jon Adams, Bulgar sahili boyunca yaşayan insan toplulukları kimlerdi, su seviyesi yükselmeleri ve tartışılan bazı ateşli sorulara cevap vermek için gayret ettiklerini ifade ederken, Karadeniz de jeofizik araştırmaları ile  mevcut deniz yatağının altında gömülü eski toprak yüzeyleri tespit etmek, çekirdek örnekleri alıp Karadeniz’in tarih öncesi ve bu gününe ışık tutacak veriler elde etmek olduğunu söylüyor.

 Uzaktan Kumandalı Araçlar (ROVs)

Haberi veren //www.dailymail.co.uk/ Kadastrocu Interceptor adı verilen ve 3 D çözünürlüklü İki uzaktan kumandalı (ROVs) araçla şimdiye kadar Karadeniz’in 1800  metre derinlikte ve 1250 kilometre dip yüzeyini  ( 776 mil) alanın  tarandığını belirtilirken, Antik Yunan,  Roma ve Bizans İmparatorluğunun sömürge ve ticari faaliyetlerinin Karadeniz de yoğunlaştığı ifadelerine yer veriliyor. Ayrıca, Fatih’in İstanbul’u fethettiği 1453 yılından sonra Karadeniz’in dış ticarete kısmen kapatıldığı ve yaklaşık 400 yıl sonra 1856’da Paris Anlaşması ile Karadeniz’in yeniden tüm ulusların ticaretine açıldığı dile getiriliyor. (mka)

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2018, 19:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER