,

Sağlık'ta İnternet randevu sistemi çöktü mü?

Hastahanelerden vatandaşlara, "internet kalktı, sadece 182 numaralı telefonla randevu sistemi geldi" ifadesi, tepkileri de beraberinde getirdi. Ancak, 182 MHRS çağrı sistemi ücretlendirmelerle vatandaşlar sırf randevu alabilmek için hem paralarından ve hem de zamanlarından oluyor..

Sağlık'ta İnternet randevu sistemi çöktü mü?

 Sağlık Bakanlığı’nın MHRS adı ile başlattığı yeni randevu sistemi’nde  artık internetten randevu alınamıyor. Hastahanelerden vatandaşlara, “internet kalktı, sadece 182 numaralı telefonla randevu sistemi geldi” ifadesi, tepkileri de beraberinde getirdi. Ancak, 182 MHRS çağrı sistemi ücretlendirmelerle vatandaşlar sırf randevu alabilmek için hem paralarından ve hem de zamanlarından oluyor.

MHRS’ne 22 Ağustos’ta başlanan Trabzon’da devre dışı bırakılan internet randevu sisteminin şimdilik Türkiye’de sadece 8 ilde yapılabiliyor olmasına karşın, Trabzon sağlık Müdür yardımcısı Selim Seis, “İnternetten randevu kalkmadı ama biz MHRS’ye geçerken olası aksamaların önüne geçmek için internet randevu sistemini devreye alamadık, ama 20 gün sonra internet devreye girebilecek” dedi.

M. Kemal AYÇİÇEK

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de daha etkin ve verimli bir şekilde vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşabilmesi amacı ile Sağlıkta Dönüşüm Projesi  kapsamında Trabzon’da daha önce internet üzerinden randevu alınabilen tüm hastanelerdeki bu sistemin yerine MHRS 182 çağrı sistemine geçildiği iddiaları üzerine konuyu araştırma gereği duyduk. Hastahanelerden vatandaşlara, “internet kalktı, şimdi sadece 182 çağrı sistemi geldi” denilerek, hastalar çağrı sistemine yönlendiriliyordu. Araştırınca, durumun aslı öyle değilmiş, meğer bu yeni sisteme geçilirken hazırlıklar tam yapılamadan yerel portallardan internet randevu sistemi kaldırılmış ama ulusal portala da uyumlandırma yapılamayınca, internet randevu sistemi askıya alınmış.
Oysa portalın da Sağlık Bakanlığı, konu ile ilgili açıklamalarında MHRS ile birlikte İnternet üzerinden randevu sisteminin de devam ettirileceğini, üstelik MHRS 182 Çağrı sisteminin ücretli olduğunu, sadece internet üzerinden randevu sisteminin ise ücretsiz olarak verildiğini açıklıyordu. Ancak Türkiye genelinde Bursa, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Karaman, Konya, Kütahya ve Muğla’nın dışında internet randevu sisteminden İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’de hiçbir ilde yararlanılamıyor. Bu durumda da vatandaş sadece MHRS 182 çağrı sistemine yönlendirilerek, gereksiz yere masrafa sokuluyor. Söz konusu portal’ da şu bilgilere yer veriliyor;

“MHRS Nedir?
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de daha etkin ve verimli bir şekilde vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşabilmesi amacı ile Sağlıkta Dönüşüm Projesi'ni hazırlamıştır. Bu proje kapsamındaki çalışmaları büyük ölçüde gerçekleştirmiş ve bu zincirin en önemli halkalarından biri olan MHRS, 2011 yılında hayata geçirmiştir.
MHRS; vatandaşların Sağlık Bakanlığına bağlı 2 ve 3. basamak Hastaneler ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri için 182 MHRS Çağrı Merkezini arayarak canlı operatörlerden kendilerine istedikleri hastane ve hekimden randevu alabilecekleri bir uygulamadır.
 
MHRS’ nin Amaçları Nelerdir?
Hastanelerde daha iyi bir kaynak planlanması (iş gücü ve teçhizat kullanımının etkin ve verimli planlanması) yapılarak vatandaş/hasta memnuniyetinin artırılması, hastanelerde kuyrukların azaltılması,
Hastanelerde kaynak kullanımının ve dağıtımının ölçülmesi (iş gücü, makine ve teçhizat kullanımının etkin ve verimli uygulanması) suretiyle; sağlık hizmetleri sunumunun, verim ve kalitesinin artırılması,
MHRS verileriyle, sağlık politikaları geliştirilmesine yardımcı olunmasıdır.
MHRS uygulamasından randevu almak için şu yöntemler kullanılabilmektedir;
Ev, iş, ankesör ve cep telefonlarından 182 numaralı Sağlık Bakanlığı MHRS Çağrı Merkezi aranarak çağrıyı karşılayan asistan (canlı operatör) aracılığıyla randevu alınabilmektedir (ALO 182 Merkezi Hastane Randevu Sistemi hattı ücretlidir. Sağlık Bakanlığının bu hat üzerinden gelir elde etmesi söz konusu değildir. Her haberleşme işletmesinin kendi tarifi vardır ve geliri kendisinedir).
Sağlık Bakanlığı MHRS portalı kullanılarak web üzerinden istenilen hastane ve hekimden randevu alınabilmektedir. Web üzerinden alınan randevu ücretsizdir.”

 

Haklı olarak da vatandaşlar tepkilerini ortaya koyuyorlar. Öyle ya MHRS 182 çağrı sisteminde her operatörün farklı tarife uygulaması ile vatandaşlar, Hastahanelerden  randevu alabilmek için adeta sadece iletişim firmalarının inisiyatifine terk edilmiş ve randevu için masrafa sürükleniyor.   Trabzon’da önce  Fatih Devlet Hastanesi  Başhekimini aradım, yoktu. Hastahane müdürünü bağladılar ama o da yerinde yoktu. Bu kez beni Bilgi işlem merkezi’nden Asiye Çolakoğlu’na yönlendirdirler. Asiye hanım, internet uygulamasının kaldırıldığını ve çağrı sistemine geçildiğini bildiğini aktardı. Ardından Trabzon sağlık il müdürünü aradım, ama oda toplantıdaymış, not bıraktım. Bir sonra  gün il sağlık müdür yardımcısı Selim Seis aradı ve 22 Ağustos’da Trabzon’da MHRS’ye geçilirken, yerel portaldan internet randevu sisteminin “yeni aksamalara yol açmamak” için kaldırıldığını ama hizmetin ulusal portala sağlıklı bir intibakı  için geçici bir süre askıya alındığını belirterek, “sanıyorum 20 gün içinde biz de de internet randevusuna geçilebilecek” dedi. Ancak bu uygulamanın sadece Trabzon’la sınırlı olmadığı ve tüm Türkiye genelinde internetten randevu sisteminin 8 il dışında devredışına itildiği görülüyor.Çünkü hastanelerin internet sitelerinde “internet randevusu” ile ilgili her hangi bir link bulunmazken, herhangi bir bilgi de verilmiyor ve sadece “MHRS 182 çağrı sistemi”ne yönlendirmeler yer alıyor. 
Kendi portalında “Sağlık Bakanlığı 182 randevu sisteminden memnun musunuz?” diye sorulan  Ankette, bu hizmetten memnun olanlar sadece yüzde 6 iken, çok memnun olanlar yüzde 16 ve memnun olmayanların oranı da yüzde 77 olarak gözüküyor. Aynı portalda  MHRS ile ilgili operatörlerin fiyat tarifesi de şöyle açıklanıyor; 
“ALO 182 TARİFELERİ ve KONTÖR ATIŞ PERİYOTLARI  ÖN ÖDEMELİ HATLAR FATURALI HATLAR 
  Servis Adı Numara Ön Ödemeli Ücretlendirme Periyodu(sn) Ön Ödemeli Hat Tarifesi(TL/Dakika) Ücretlendirme Periyodu(sn) Faturalı Hatlar(TL/Dakika) 
V O D A F O N E MHRS (Merkezi Hastane Randevu Sistemi) 182 (ön ödemeli) 31,4 sn 0.382 (faturalı hatlarda) 21,9 sn 0.286 
T U R K C E L L MHRS (Merkezi Hastane Randevu Sistemi) 182 (ön ödemeli)60 sn 0.80 (faturalı)60 sn 0.40 
A V E A MHRS (Merkezi Hastane Randevu Sistemi) 182 (ön ödemeli) 60 sn 0.53 (faturalı) 60 sn 0.105”
Not: Haber içinde kullandığımız sağlık bakanlığı portalına ulaşımı yayınımızın ardından kapatmışlar.

Diğer bir not daha, 182 hastahane randevuları ücretlidir!

ALO 182 Ücretlendirmesi
ALO 182 Randevu Hattı acil aramalar kapsamında olmadığından ücretlidir.
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ücretlendirmede ana kuralları ve üst sınırı belirlemektedir. Hem sabit hatlardan hem de cep telefonlarından 182' yi aramak sabit bir telefon hattını aramakla eşdeğerdir. BTK' ya göre Türkiye' de sabit hatları aramak 01.04.2013 tarihinden itibaren dakikası en fazla 43,89 kuruştur. Türk-Telekom dakikası 7-15 kr. arası ücretlendirme yapmakta olup, tarifeler değişebilmektedir. GSM firmaları da BTK' nın belirlediği bu üst sınırı geçemez.
Ayrıca vatandaşlarımız sözleşme veya paketlerinde geçerli olan bedava dakikalarını da kullanabilmektedirler.
 
Sağlık Bakanlığı' nın bu hat üzerinden gelir elde etmesi ya da vatandaşların telefon hattına ilave bir ücretin faturalandırılması söz konusu değildir. İnternet ve akıllı cihazlar (cep telefonu, tablet vs.) üzerinden alınan randevular ise ücretsizdir.


Nihayet MHRS online randevu için tıklayınız

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2014, 01:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER