,

GDO'lu Pirinç, ABD ve Çin'den ...

Greenpeace Akdeniz’in yaptığı araştırma, Avrupa Birliği’nde 2006 yılından beri 344 adet yasa dışı genetiği değiştirilmiş pirinç vakası olduğunu ortaya koydu. GDO'lu pirinçler, ABD ve Çin kaynaklı.

GDO'lu Pirinç, ABD ve Çin'den ...

 24 Nisan 2013, İstanbul  Greenpeace Akdeniz bugün, Avrupa’daki genetiği değiştirilmiş pirinç vakalarının tam listesini açıkladı. Nisan ayı başında Mersin limanında ortaya çıkarılan genetiği değiştirilmiş (GD) pirinç skandalı ile ilgili kamuoyunda GD pirincin dünyada var olup olmadığına dair farklı görüşler yer almıştı. 

 
Greenpeace Akdeniz’in yaptığı araştırmaya göre 2006 yılından bu yana Avrupa Birliği’nde toplam 344 adet yasal olmayan GD pirinç vakası ortaya çıktı. Bu rakam AB’de ortalama haftada bir genetiği değiştirilmiş pirinç yakalanması anlamına geliyor. Araştırma ‘AB Hızlı Uyarı Sistemi’ verilerine dayanarak yapıldı. 
 
Amaçlarının, basındaki bilgi kirliliğini önlemek olduğunu söyleyen Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç “Mersin’de GD pirinç skandalı patlak verdiğinden bu yana ilgili Bakanlar sürekli olarak dünyada GD pirinç üretimi ve ticareti olmadığına dair açıklamalar yapıyor. Bu söylemler ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor. Greenpeace olarak AB’nin resmi denetim raporlarını geriye dönük inceleyerek 2006’dan bu yana yaşanan GD pirinç vakalarının listesini çıkardık ve bu listeyi de kamuoyuyla paylaşmaya karar verdik” dedi. 
 
ABD ve Çin’den geliyor

AB’de görülen 344 yasadışı GD pirinç vakasının 150 tanesinin ABD, 169 tanesinin ise Çin kaynaklı olduğunu söyleyen Dinç sözlerine şöyle devam etti “Bu durum bize Mersin limanındaki skandal ortaya çıktığında neden ilgili ülke büyükelçiliklerinin konuya hemen müdahil olarak yoğun lobi faaliyetine başladığını ve gerek basına gerekse hükümet yetkililerine yanlış bilgi aktardığını ortaya koyuyor. Anlaşıldığı kadarıyla 2006’da uluslararası boyutta yaşanan ve 750 milyon dolarlık tazminatla sonuçlanan GD pirinç skandalının bir tekrarını yaşamak istemeyenler etkin lobi faaliyetleriyle konuyu örtbas etmeye çalışıyorlar.” 
 
İTÜ’deki test sonuçları açıklanmalı 
Bakanlığın bugüne dek el konulan pirinçlere sadece GD mısır ve soya testi yaptırdığını, bunun da pirinçlerin genetiği değiştirilmiş olup olmadığını ortaya koymasının teknik olarak imkansız olduğunu ifade eden Dinç, bu amaçla Savcılığın İTÜ’ye yaptırdığı kapsamlı pirinç testlerinin sonuçlarının acilen kamuoyuna açıklanmasını talep etti. 
 
Greenpeace’in araştırması AB’de GD pirince ilişkin çarpıcı veriler içeriyor:
 
AB’de 2006-2013 yılları arasında 344 farklı yasadışı GD pirinç ithalatı vakasına rastlandı.
Yıllara göre incelendiğinde vaka sayıları:
2013: 13
2012: 41
2011: 31
2010: 49 
 
Bu vakalardan 150 tanesinin kaynağı ABD, 169 tanesinin ise Çin.
ABD’den gelen ürünlerde LL601 ve LL62, Çin’den gelen ürünlerde ise BT63 kodlu GD pirince rastlandı. 
Genetiği değiştirilmiş pirinçlere hazır gıda, çerez, kraker, hayvan yemi ve evcil hayvan maması gibi çok çeşitli ürünlerde rastlandı. 

GDO tartışmaları ile  ilgili Tarım Bakanlığı açıklaması;
"Türkiye’de pirinçte GDO analizi yapan laboratuvarların uluslararası akredite olmadıklarına dair bazı basın yayın organlarında haberler yer almaktadır. Söz konusu haberler gerçekleri yansıtmadığı gibi, kamuoyunu da yanlış bilgilendirmektedir.
 
Şöyle ki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı 2 laboratuvarda, uluslararası standartlarda detaylı bir şekilde Genetiği Değiştirilmiş Ürün (GDO) analizi yapılmaktadır. GDO analizi yapılması istenen ürünlerle ilgili olarak laboratuvarlarımızda“kimliklendirme” ve “detay analizleri” yapılarak varsa bulaşmanın nereden kaynaklandığı net olarak tespit edilebilmektedir. Söz konusu Laboratuvarlarımız uluslararası standartlarda ve akreditasyona sahiptir.
 
Ayrıca ilave olarak “ tarama analizi” (Var/Yok analizi) yapabilen 28 laboratuvardan 7’si Bakanlığımıza ait olup uluslararası akreditasyona sahiptir.Bu ve benzeri teyit edilmemiş bilgilerle gündeme getirilen iddialar, bilgi kirliliğinin yanı sıra kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine de yol açmaktadır.Bu ve benzeri konularla ilgili görüş ve düşünce belirtenleri sorumluluğa ve dikkatli olmaya çağırıyoruz." denildi.


Greenpeace, işin peşini bırakmıyor!

 “Genetiği değiştirilmiş pirinç yok” diyen Bakan'ın yemediği pirinci sen neden yiyesin? Denetim yetersizliğinin ve yasa açıklarının faturası neden sana, bana kesiliyor?

Geçtiğimiz ay Mersin Limanı'nda yakalanan pirincin genetiği değiştirilmiş (GD) olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından kanıtlanmıştı. Kamuoyu tepkisi çok büyüktü. Daha sonra Başbakan’ın devreye girmesiyle aniden İTÜ raporu “süreçteki usûl ve deneysel kurgu hataları” nedeniyle 'teknik olarak' geçersiz ilan edildi.

Ne olursa olsun sonuç aynı: bu pirinçlerin genetiği değiştirilmiş. Tüm bu dikkat dağıtma, aklama, örtbas etme, sindirme çabaları, bilimsel gerçeği değiştirmiyor. Tabii bizim talebimiz belli: GDO konusundaki açıkların yasayla kapatılmasını istiyoruz. 


Senin desteğin çok önemli. Çünkü yaşadığımız pirinç skandalını önlemekte yetersiz kalan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kendi denetim yetersizliğini yasalarda değişiklik yaparak, rapor veren kurumlar üzerinde baskı uygulayarak hatta insanları işlerinden uzaklaştırarak örtbas etmeye çalışıyor.
 Oysa bilimsel gerçekleri bürokrasiyle yalanlamak için harcadıkları enerjiyi, başka bir şey için kullanabilirler: Şu an yapılması gereken yasanın esnetilmesi değil, tam tersine daha sıkı hale getirilmesi ve GDO'ların tamamen yasaklanması.

Geçen yıl 400 bine yakın kişi bir araya geldik ve “Yemezler” dedik. Gıda amaçlı GDO başvurularının geri çekilmesini sağladık. Şimdi de bakana “Geri Dönüşü Olmaz” diyelim ve GDO’yu soframızdan uzak tutalım

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2014, 08:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER