,

Türklerle aslında akrabayız!

Güney Kore Başkonsolosu Jeon; “Türkler Batı’ya biz ise Doğu’ya göç ettik. Aslında akrabayız” dedi.Okan Üniversitesi’nin bu yıl başlattığı “Dünya Kültürleri Dersi”nin son konuğu Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Teodong Jeon oldu. Tuzla Kampüsü’nde 7 Mayıs 2013 Salı günü öğrencilerle bir araya gelen Teodong Jeon, “Orta Asya’da yaşanan büyük göç sırasında Türkler Batı’ya biz ise Doğu’ya göç ettik. Aslında akrabayız. Kültürlerimizde ve dillerimizde bile benzerlikler var. Türkçe’deki “kıvır kıvır” sözü, Korece’de “kubul kubul”. “Mahalle” ise bizde “Maeul”. Korece ve Türkçe Altay dil ailesinden geliyor” diye konuştu.

Türklerle aslında  akrabayız!

Necati AYÇİÇEK/ İstanbul

 İş Yaşamına Hazırlık ve Girişimcilik Dersleriyle desteklediği öğrencilerinin, Kariyer ve Yaşam Programı’yla da sosyal, kültürel ve sportif aktivitelere katılmalarını teşvik eden Okan Üniversitesi’nin bu yıl başlattığı “Dünya Kültürleri Dersi”nin son konuğu Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Teodong Jeon oldu. Tuzla Kampüsü’nde 7 Mayıs 2013 Salı günü öğrencilerle bir araya gelen Teodong Jeon, “Orta Asya’da yaşanan büyük göç sırasında Türkler Batı’ya biz ise Doğu’ya göç ettik. Aslında akrabayız. Kültürlerimizde ve dillerimizde bile benzerlikler var. Türkçe’deki “kıvır kıvır” sözü, Korece’de “kubul kubul”. “Mahalle” ise bizde “Maeul”. Korece ve Türkçe Altay dil ailesinden geliyor” diye konuştu.
 
 Ülkelerinin Türkiye’deki en önemli temsilcileri olan büyükelçiler, başkonsoloslar, konsoloslar ve kültür ataşeleri, ülkelerini ve kültürlerini, Dünya Kültürleri Dersi’nde Okan’lı öğrencilere anlatıyor. Okan Üniversitesi’nin Tuzla Kampüsü’ndeki Mimar Sinan Konferans Salonu’nda düzenlenen “Dünya Kültürleri Dersi”nin bu yılki son konuğu Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Teodong Jeon’du. Sunumunda Kore’nin geleneksel hayatını anlatan video görüntülerini gösteren Jeon, “Kore’de iki çeşit hayat var. Biri modern diğeri ise geleneksel. Teknolojinin gelişmesi ve değişen hayat şartları nedeniyle gelenekselden uzaklaşma olsa da hala eski Güney Kore hayatını yaşayan aileler bulunmakta. Hatta 300 yıl öncesinde yaşayan bir Koreli aileyi anlatan televizyon dizimiz var. Çok ilgi görüyor” dedi. Türkiye hükümetinin Ağustos 1949’da Güney Kore’yi resmi olarak tanıdığını belirten Jeon, “Kore Savaşı’ndaki destekle birlikte Güney Kore-Türkiye ilişkileri gelişerek devam etti. 1965’te 16 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2012’de 5 milyar doları geçti. Şu an Türkiye’deki Kore Firmalar Birliği’ne kayıtlı 70 firma bulunuyor” diye konuştu.
 
 Serbest Ticaret Anlaşması yürürlüğe girdi
 Türkiye’nin, bulunduğu bölgede demokrasi ve ekonomik kalkınmayı gerçekleştirebilecek bir model olarak değerlendirildiğini belirten Jeon, şunları söyledi: “Türkiye’nin bölgedeki rolünün bundan sonra da artarak devam edeceği tahmin edilmekte. Türkiye’nin ulusal gücünün gelişmesiyle birlikte Türkiye-Güney Kore ilişkileri daha da gelişecek. Yakın zamanda iki ülke ilişkilerini üst seviyelere taşıyacak yeni bir fırsat ortaya çıktı. Türkiye, Asya ülkelerinden ilk olarak Güney Kore ile Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı. Anlaşma 1 Mayıs 2013’te yürürlüğe girdi.”
  
 "Kuzey Kore’nin nükleer çalışmaları durdurma niyeti yok"
 Öğrencilerin, Kuzey Kore’nin nükleer silah tehdidi ile ilgili soruları üzerine Teodong Jeon, “Kuzey Kore’nin nükleer çalışmalarını durduracağı gibi bir izlenim yok. Umarım yakın zamanda bu çalışmalardan vazgeçer ve barış ortamı sağlanır. Kuzey Kore’nin tehditleri kendisine zarar veriyor. Tüm dünyanın tepkisini topluyor. Umarım yakın zamanda çözüme ulaşılır” diye konuştu.
 
 Her hafta bir ülke temsilcisi
 Farklı ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel durumlarını öğrencilere o ülkenin resmi temsilcileri vasıtasıyla sunmayı amaçlayan Dünya Kültürleri Dersi’nde ülke temsilcileri kendilerine ayrılan bir haftadavetli konuşmacı olarak Okan Üniversitesi öğrencileriyle buluşuyor. Yabancı diplomatlarla birebir tanışma imkanı bulan öğrenciler, o ülkelerle ilgili doğrudan bilgi alıp merak ettikleri sorulara cevap bulabiliyor. Koordinatörlüğünü Okan Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Yarar’ın yaptığı İnsan Bilimleri Birimi’ne bağlı derse katılan ve ülkelere göre gruplandırılan öğrencilere derslerin ardından ödev çalışmaları yaptırııyor. Ödev çalışması sonucunda öğrencilere proje notu veriliyor. Dünya Kültürleri Dersi, ülke temsilcilerinin ziyaretlerinin yanısıra ülkeler ve yabancı üniversiteler arasında işbirliği geliştirilmesi açısından da önem taşıyor. (na_ist)

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2014, 08:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER