KARADENİZ KADINININ ZORLU YAŞAMI
BELGESELDE HAYAT BULDU:
“İFAKAT”
Yapımcılığını MEDYATON’un üstlendiği, ‘İfakat’ adlı belgesel filminin yönetmenliğini Orhan Tekeoğlu gerçekleştirdi.
Uzun yıllar çeşitli basın kuruluşlarında gazetecilik yapan Tekeoğlu, Karadeniz kadınının çetin doğa koşullarındaki zorlu yaşamının belgeselini yaptı. Tekeoğlu, İfakat adlı belgeselde, nüktesiyle tanınan Karadeniz kadınlarının hüzünlü yüzüne ve doğayla mücadelesine ayna tutuyor. Öykünün yaşandığı köydeki kadınların rol aldığı belgeselin çekimleri, 2009 Ocak ayında başladı, toplam 1 yılda tamamlandı.
Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan kadınların yüzyıllar boyu devam eden zorluklarla dolu hayat ve doğa mücadelesinin yansıtıldığı belgeselin çıkış noktasını 1991 yılında iki kızıyla birlikte öldürülen ‘İfakat’ adlı Karadeniz kadını oluşturuyor.
Devlet Bakanı Sn. Faruk Nafız Özak belgesele büyük destek verdi. Kendisi de Trabzonlu olan Sayın Bakanın değerli desteklerinin yanı sıra, yine Karadeniz kökenli önemli şirket ve kurumlar belgesele katkıda bulundu.
Belgeselin ana sponsoru sanatsal projelere olan destekleriyle tanınan Ağaoğlu Şirketler Grubu oldu. Türk sinema sektörünün gelişimine büyük katkıları olan TÜRSAK Vakfı ile sanata katkılarıyla öne çıkan Turk Mall belgeselin kurumsal sponsorluğunu üstlendi.
Belgesel, Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Taşören köyünde yaşamış ve ölümü sırlara karışan bir Karadeniz kadını olan İfakat’ın yaşamından yola çıkarak, talihsiz Karadeniz kadınlarının doğumdan ölüme uzanan sancılı yaşamını dile getiriyor. Belgeselde köyde yaşayan kadınlar rol alıyor.
Belgeselin yönetmeni Orhan Tekeoğlu, Trabzon’un Çaykara ilçesinin Taşören köyünde doğdu. Tekeoğlu’nun gazetecilik yaptığı uzun yıllar boyunca en büyük düşü, annesini, yengesini, ablalarını, diğer bir deyişle çok yakından tanıdığı Karadeniz kadınının, çileli ama her zaman başı dik karakterini görselleştirecek bir belgesele imza atmaktı. İfakat belgeseli bu düşü gerçekleştirmek için çıkılan yolculuğun ulaştığı son nokta oldu.
Yüzyıllar boyu zor doğa koşullarında insanüstü çalışmayla hayatlarını sürdüren Karadeniz kadınlarının yükü, günümüzde hafiflese de etkisinin hala devam ettiğini kaydeden Tekeoğlu, ‘Biz bu belgeselde bir hayat tarzına ayna tuttuk’ dedi.
Ödüller aldı
Karadenizli kadınların dramatik zor hayat şartlarını anlatan, yönetmenliğini Orhan Tekeoğlu’nun yaptığı belgesel film İfakat, uçuruma yürüyen kadınlar
TRT tarafından düzenlenen Belgesel Film Yarışması’nda 3. En İyi Belgesel Ödülünü kazandı.İfakat,uçuruma yürüyen kadınlar, “doğum öncesi sancı” anlamına gelen adıyla özdeşleşmiş bütün bir hayatı, “Karadeniz kadının doğumdan ölüme uzanan bitmeyen sancılı yaşamını”, efsaneleşmiş bir Karadeniz kadını olan İfakat’ın yaşamından yola çıkarak anlatıyor.
İFAKAT BELGESELİNİN ALDIĞI ÖDÜLLER
• 2.Cinepecs International Film Festival 2010 En iyi belgesel ödülü olan Proxima Ödülü
• 47. Uluslar arası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde finale kaldı.
• The International Filmmaker Festival- Kent şehri -2010-En iyi kısa belgesel ödülü
• Bartın Film Festivali -2010 -Mansiyon Ödülü
• TRT Belgesel Ödülleri 2011 – Seçici Kurul Özel Ödülü
• Amsterdam Film Festival Van Gogh Awards 2011 – Best Short Film Screenplay Ödülü
• Uluslar arası Ankara Film Festivali 2011 – Finale kaldı
• 29. Uluslar arası İstanbul Film Festivali'nde özel gösterim yapıldı.
• Essen Türk Filmleri Haftası 2010 – gösterimi yapıldı.
Yönetmen: Orhan Tekeoğlu
Öykü: Orhan Tekeoğlu
Metin Yazarı: Kemal Güzelsin
Kurgu: Serkan Yurtsever-Metin Akın
Müzik: Ayşenur Kolivar
Seslendiren: Cüneyt Türel
Görüntü Yönetmeni : Mustafa Sarıkaya
Teknik Destek: Prima Productions
Yapım: MEDYATON
Belgeseli izlemek için
1.Bölüm; //www.karadenizolay.com/ifakat-belgeseli-3x1-video,107.html
2.Bölüm ;//www.karadenizolay.com/ifakat-belgeseli-3x2-video,108.html
3.Bölüm; //www.karadenizolay.com/ifakat-belgeseli-3x3-video,109.html
Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2013, 14:12