(Artvin- Özel)-Türkiye’de en güzel rafting parkuruna sahip olan Artvin’de adrenalin sporu olarak da bilinen rafting sezonu için resmi tören yapıldı. Artvin valisi Cengiz Aydoğdu, kentin tanıtım ve turizm açılımında önemli payı bulunan sporculara destek verdi.
Artvin’de Rafting ve Kano sezonu Yusufeli İlçesinde düzenlenen törenle Vali Cengiz Aydoğdu tarafından açıldı.
Yusufeli ilçe merkezi Derekapı Sarıgöl Deresi mevkiinde Yusufeli Kayak Rafting ve Dağcılık İhtisas Spor Kulübü'nün organize ettiği sezon açılışı töreninde kurdeleyi Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu kesti.
Açılışta bir konuşma yapan Vali Aydoğdu, "Çoruh Nehri, Artvin ve Türkiye için pek çok imkanı içinde barındıran bir kaynak. Bu yıl Çoruh'un biraz hırçın olması nedeniyle sezon bir ay geç açıldı. Ama yaz boyu devam edecek. Bütün sporcularımıza başarılar diliyorum, hayırlı ve uğurlu olsun. Kazasız ve belasız bir sezon diliyorum" dedi.
Açılışa Artvin İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Birol Şimşek, DSİ 26 Bölge Müdürü Sezai Sucu, Yusufeli Kaymakamı Kenan Eskin, Yusufeli Ratfting ve Kano Derneği Başkanı Osman Kılıçlıoğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Rafting Nedir?
Rafting, raft adı verilen botlarla, debisi yüksek nehirlerde yapılan bir akarsu (nehir) sporudur. Rafting de asıl olan içinde bulunduğunuz raftı devirmeden; kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir. Rafting, 6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılır ve başarılı olabilmek tek bir vucut gibi hareket eden bir takım; olabilmekten geçer. Bu sporda akarsular zorluk derecesine göre 6 dereceye ayrılırlar. 6. derece en zor parkurları, 1. derece ise en kolay parkurları belirtir.
Türkiye'de rafting yapılan nehirler
Türkiye'nin her bölgesinde rafting için elverişli nehirler bulunmaktadır. Özellikle Köprüçay , Dalaman çayı, Alara çayı, Dim Çayı, Çoruh nehri, Melen, Eşen, Manavgat, Zamantı, Fırtına, Maçka, Tortum ve Barhal bunların en çok bilinenleridir.
Kano nedir?
Kano (İspanyolca: canoa, Fransızca: canot) güvertesi olmayan kürekli, buharlı veya motorlu tekne.
Bu tekneler tahtadan, bazen de alüminyumdan yapılır. Türkiye’de bazı kesimlerce Deniz Kayağına kano denilmektedir.
Kafkasör temizlendi!
Öte yandan,Artvin Valiliği tarafından çevre bilincinin oluşturulması ve ilginin arttırılması için Kafkasör Yaylası’nda düzenlenen doğa yürüyüşü ve çöp toplama etkinliği amacına ulaştı.
Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu:”Çevreyi koruma vatan savunması sadedinde yapılmalıdır. Sularımız azalıyor, ağaçlarımız azalıyor, oksijenimiz azalıyor. Bunları korumak tıpkı sınırlarda vatanı bekleyen elinde silah, nöbet tutan asker gibi çevreyi korumalıyız.” dedi.
Artvin’de Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında Kafkasör mesire alanında önce doğa yürüyüşü yapan yüzlerce çevreci daha sonra çöp topladı.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlikte Kafkasör mesire alanındaki parkurda düzenlenen doğa yürüyüşüne Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Emin Özgün, İl Çevre ve Orman Müdürü Etem Boz, Orman Bölge Müdürü Mustafa Meydan, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özer, Yeşil Artvin Derneği ile Orman Spor Kulübü izcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Kafkasör mesire alanında bir konuşma yapan İl Çevre ve Orman Müdürü Etem Boz, böyle bir etkinlikle çevre bilincini geliştirmeyi, kişiler arasında dostluk ve arkadaşlık bağlarını güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Çevreyi koruma vatan savunması sadedinde yapılmalıdır diyen Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu ise şunları kaydetti:” Artvinli demek, esasında çevre dostu demektir. İnsanlık, çevrenin ne demek olduğunu, son yıllarda çevreyi kullanmayı, çevreyi tüketmenin, çevrenin içinde yaşamanın, ne demek olduğunu öğrenmeye başladı. Bilhassa içinde bulunduğumuz son yılda, Türkiye de bu konuyu düşünmeye başladı. Bu küresel ısınma, iklim değişikliği, bütün bunlar bizim tabiatı çok hor kullandığımızın acı neticesidir. Özellikle çocuklara sesleniyorum ! insanın çevresi, insanın kendisi demektir. İnsanın tabiat kuvvetleri üzerindeki hakimiyeti konusunda öğünüyorduk. Ama bu kontrolsüz bir şekilde bugün öyle bir noktaya geldi ki, bizim insan olarak tek başımıza baş edemeyeceğimiz güçte devasa bir canavar yarattık. Teknoloji ile sanayi ile bugün şehirlerimiz kirleniyor, atmosferimiz kirleniyor, dünyamız kirleniyor ve bunun önüne geçemiyoruz. Bunun için, kaldı ki sizler Artvin’de yaşayan insanlar olarak bunu en az hisseden vatandaşlarımızsınız.
Allah’a şükür bölgemiz bu manada, henüz insana bahşedilen çevre olma özelliğini koruyor. Artvin olarak biz henüz tabiatla iç içe, onun bir parçasıymış gibi yaşıyoruz. Ben diyorum ki; Türkiye’ye Artvin’den bir çıkış yapabiliriz. Yani Artvin’deki çevre kullanımını bütün Türkiye’ye örnek hale getirebilir ve bunu gösterebiliriz. Buradan bir çevre bilinci oluşturarak bütün Türkiye’ye yayabiliriz, böyle bir imkânımız var. Şöyle bir parolamız olsun, insan çevresinin bir parçasıdır, çevresi neyse insanda odur. Bizim seviyemizi, eğitimimizi, medeni seviyemizi, uygarlık seviyemizi gösteren şey sadece kendimiz değil, çevremizdir. Bu ilkeyle hareket edersek eminim tıpkı evimizin içini koruduğumuz gibi çevremizi de koruruz.”
Ardından Orman Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan Orman İçi yürüyüş Parkurunda yürüyüş yapan katılımcılar daha sonra hep birlikte Kafkasör mesire alanını temizlediler.
Etkinliğe katılanlar daha sonra günün yorgunluğunu hep birlikte horon oynayarak giderdiler.
Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2012, 17:44