3 yılda 200 bin kişi Osmanlıca öğrenecek
Hayrat Vakfı olarak Halk Eğitim Merkezleri’nde Osmanlıca Kursu düzenlediklerini belirten Yavuz, “Hedefimiz 3 yılda 200 bin kişiye Osmanlıca öğretmek” diye konuştu.
Hayrat Vakfı Ankara Şube Başkanı Said Yavuz, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Yavuz, Hayrat Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde 1 yıl içerisinde 80 bin kişiye Osmanlıca öğretildiğini, hedeflerinin 3 yılda 200 bin kişiye ulaşmak olduğunu söyledi. Yavuz, bunların yanında cami imamlarına ve okullardaki edebiyat öğretmenlerine de Osmanlı Türkçesi öğretmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
“HEDEF 3 YILDA 200 BİN KİŞİ”
Hayrat Vakfı’nın Türkiye’deki 360 Halk Eğitim Merkezi’nde gönüllü olarak Osmanlıca öğrettiğini açıklayan Yavuz, kurslara yoğun ilgi olduğunu ifade etti. 1 yıl içerisinde 80 bin kişiye Osmanlıca öğrettiklerini açıklayan Hayrat Vakfı Ankara Şube Başkanı Said Yavuz, “Bunların 40 bine yakınına sertifika verdik. 15 gün içerisinde kolay Osmanlıca metinleri okuyabilecek şekilde eğitim veriyoruz. Hedefimiz 3 yıl içerisinde 200 bin kişiye ulaşmak” diye konuştu.
“TÜRKİYE GENELİNDE 2 BİN 800 OSMANLICA HOCASI VAR”
Hayrat Vakfı olarak bu kursları gönüllü olarak verdiklerini belirten Yavuz, Türkiye genelinde 2 bin 800 Osmanlıca hocalarının bulunduğunu açıkladı. Bu öğreticilerin Halk Eğitim Merkezleri’nde kursiyerlere Osmanlıca eğitimi verdiklerini dile getiren Yavuz, “Hocalarımız bu eğitimden herhangi bir maddi karşılık beklemiyor. Eğer bunu para karşılığı yapıyor olsalardı her biri ortalama aylık bin lira kazanabilirdi. Bu da Türkiye genelinde 2 Milyon 800 bin liraya karşılık geliyor. Dolayısıyla buradan herhangi bir kazancımız yok” ifadelerini kullandı.
“OSMANLI SEÇMELİ DERS OLDU AMA EĞİTİMİ KİM VERECEK?”
Yavuz, 2013-2014 Eğitim-Öğretim döneminde okullarda Osmanlıca dersinin seçmeli olarak okutulacak olmasından büyük bir memnuniyet duyduklarını kaydetti. Ancak, okullarda bu dersi verecek edebiyat öğretmenlerinin pek çoğunun Osmanlıca bilmediğini ya da az bildiğini dile getiren Yavuz, “Buradaki sıkıntı bu dersleri kimin vereceği. Eskiden Osmanlıcaya okullarımızda, üniversitelerimizde bu kadar ilgi gösterilmiyordu. Dolayısıyla öğretmenlerimizin bu konuda kaygıları var. Pek çoğu, üniversitede öğrenci iken az çok öğrendiği bu alfabeyi unutmuş durumda” dedi.
“ÖĞRETMENLERE OSMANLICAYI ÖĞRETMEK İSTİYORUZ”
Bu anlamda okullarda Osmanlıca öğretecek edebiyat öğretmenlerine eğitim verebileceklerini dile getiren Yavuz, “Yetkililerle bu konuyu konuştuk. Eğer bu görev bize verilirse, bizler seve seve Osmanlı Türkçesi’ni ve bunun nasıl öğretilmesi gerektiğini öğretmenlerimizle paylaşırız” ifadelerini kullandı.
“DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINA TEKLİF ETTİK”
Cami imamlarına da Osmanlıca öğretmeyi hedeflediklerini açıklayan Yavuz, “Eğer bu dil Kur’an alfabesini taşıyorsa, biz özellikle cami imamlarımızın bunu öğrenmesinin çok faydalı olacağına inanıyoruz. Türkiye’deki bütün imamlara Osmanlıca öğretmek için Diyanet İşleri Başkanlığı’na teklif götürdük. Bunu gerçekleştirecek alt yapımız mevcut.” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2014, 11:45