En büyük kemençe, satışa çıktı
Amacı Guennes rekor kitabında yer almak, hem bu hedefinden vazgeçmemiş Mustafa Kaya ama kendi Kemençe deneyimini daha ileriye taşıyarak, Dünya'nın en büyük Kemençesini yaptı. bakalım bu dev kemençe ile Mustafa Kaya,hem kemençenin sergilenmesini ve hemde satabileceği bir müşteri konusunda umduğunu bulabilecek mi? işte kendi ifadeleri ile Mustafa Kaya'nın talebi; "Geçen yıl Trabzon’un Köprübaşı ilçesi rekorlar kitabına girebilecek rekor denemesine tanık oldu ve boyu 2,5 metreyi aşan kemençe ile Dünya’nın en büyük kemençesinin yapıldığı yer oldu. Bu yılda Mustafa usta ve ekibi hummalı çalışma ile kısa sürede kendisine ait olan rekoru yaklaşık 2 katına çıkarmayı başardı. Tam 4.54 cm boyunda olan kemence çeşitli ağaçların kullanılmasıyla özenle yapıldı. Trabzon 2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları (EYOF 2011) etkinliklerinde sergilenmeyi bekleyen Dünya’nın en büyük kemençesi alıcısını bekliyor. Mustafa Kaya Telefon: 05353284273 "
Önceki deneme ve görüşler; Köprübaşı.net sitesinde 10 ayrı fotoğrafla duyurulmuş büyük kemençe merakı..
“Kemençe Zanaatkarının Elinde Devleşiyor” başlığı ile duyurulmuştu
“Yaklaşık bir yıl önce ilçemizdeki iskemlecilik zanaatını tanıtmak için gittiğimizde Sayın Kaya bize yapacaklarından bahsediyordu.O günlerde kendisinin büyük hedeflerinden birinin de dev boyutlarda olacak bir kemençe olduğunu bize söylüyordu.Aradan geçen süre içerisinde hayali şekle bürünerek Kaya Mobilya'nın raflarında yerini aldı.Uzun uğraşlar sonucu görücüye çıkan 2,33 cm'lik dev kemençe Köprübaşı'lıların ilgisini çekmeyi başardı.
Ankara'da yapılacak olan Her Yönüyle Trabzon Fuarı'na götürülecek olan dev kemençe bizlerin ilgisini çektiği kadar ülkenin çeşitli yerlerinden gelecek olan ziyaretçilerinin de ilgisini çekeceğe benziyor.Bizde koprubasi.net ailesi olarak Kaya Mobilya'yı bu eserinden dolayı tebrik ediyor ve eserlerinin devamını bekliyoruz.”
Haşim-imamoğlu-“Müthiş bir şey ustalarımızı tebrik ediyorum ama çok apartmaya gerek yok kemence büyük değil Şaban Abinin boyu biraz kısaymış”
KAYA_61-“wayy be ne kadar güzelmiş o öyle”
Aynur-“boyunuzdan büyük işlere kalkışmışsınız.
acaba var mıdır başak bu boyutta yapılmış kemençe”
canan ayar-“harika bir kemençe herhalde eşi benzeri yoktur,yapanların ellerine sağlık. “
Mustafa Ayar -“cokiyi olmuş
artık orada calarsınız seside buraya kadar gelir”
İlyas-imamoğlu-“Boyu kadar sesi de büyük mü olacak acaba:) Kaya Mobilyayı tebrik ediyorum iyi çalışmalar.”
Rızvansancak-“AZMIN ELİNDEN HİC BİRŞEY KURTULAMAZ,KARTEŞİMIZI TEPRİK ETİYORUM ELİNE SAĞLIK, İNŞALLAH ANKARA,TA ENCOK DİKKAT CEKEN OLUR.”
Kemençe’ye dair, anlatılan efsanelerden biri;//dunbuguninsan.blogspot.com da şöyle dile getirilmiş;“Bir zamanlar Rize’deki iki aileden birinin oğlu, ötekinin kızına aşık olmuş. İki aşık, aşklarının vuslatını bekler, mutluluğun özlemini çekerlerken, ne olduysa olmus, iki ailenin arası açılıvermiş. Umutlarının bir anda söndügünü gören iki aşık, bir gece sözleşerek ormana kaçmışlar ama, aileleri de peşlerini bırakmamış, onları izlemiş, koruluğun bir köşesinde kıstırmışlar. Yakalanacaklarını anlayan aşıklar, derinden bir “ah!” çekerek:
- Bizi bunların elinden kurtar Tanrım! Dal olup bölüşelim, saz olup söyleşelim, diye dua etmisler.
Oğlan servi, kiz limon ağacı olmuş. Limon ağacından kemençe, serviden de yay yapmışlar. Bunlar bir araya gelince, saz olup söyleşmiş, aşklarını dile getirmisler.
Gerçekten de kemençenin en iyisi bu iki agaçtan yapılır.
Doğu Karadeniz insanı kemençenin öyküsünü bu şekilde anlatırlar.”
Kemençe nedir? ;
“Kemençe, Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın olan ve rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını önlemek amacıyla Karadeniz kemençesi ya da Laz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır” wikipedi’de detaylarını görebilirsiniz
Kemençenin gövdesi dut, karadut, akçaağaç ardıç, ladin veya erik ağacından tamamen elde oyularak tip ve özelliklerine göre 3-15 gün içerisinde yapılmaktadır.[4] Özellikle Görele, Tirebolu, Espiye ,Vona Perşembe, Ordu, Fatsa, Ünye,samsun alaçam Eynesil, Mesudiye, Akyazı, Vakfıkebir, Akçaabat, Tonya, Maçka, Sürmene'de süreklilik arzeden kemençe yapımcılığı genellikle babadan oğula geçmekte ve yapımcılar hiçbir resmi eğitim kurumunun formasyonundan geçmemektedirler. 19. yüzyıla dek bağırsak olan teller yerini metal olanlara bırakmıştır. Teller inceden kalına doğru zil, sağır ve bam olarak adlandırılmaktadır
Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2018, 00:56